Učinci saradnje EU i NATO-a na terenu da li EU može sama

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,096
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Učinci saradnje EU i NATO-a na terenu da li EU može sama
UVOD

Lideri NATO-a su Novi strateški koncept usvojili u novembru 2010. godine u Lisabonu. Cilj novog strateškog koncepta jeste redefinisanje uloge NATO-a u skladu sa novim bezbednosnim izazovima i pretnjama koje donosi 21. vek. U uvodu ovog strateškog dokumenta je istaknuto da će NATO nastaviti da igra jedinstvenu i krucijalnu ulogu u osiguravanju kolektivne odbrane i bezbednosti. Strateški koncept će voditi u sledeću fazu evolucije NATO-a, kako bi nastavio da bude efikasan u promenjenom svetu, protiv novih pretnji, sa novim sposobnostima i novim partnerima.

U konceptu se ističe da su političke i vojne veze između Evrope i Severne Amerike doprinele uspehu NATO-a od kada je ova organizacija osnovana 1949. godine, da transatlantska veza ostaje jaka i važna za očuvanje evroatlanstkog mira i bezbednosti više nego ikad. Bezbednost članica NATO-a sa obe strane Atlantika, ostaje nedeljiva. U konceptu se ističe da aktivna i efikasna EU, doprinosi celokupnoj bezbednosti evroatlantskog prostora. Samim tim EU je jedinstven i važan partner za NATO. Ove dve organizacije dele većinu svojih članova, sve članice obe organizacije dele zajedničke vrednosti. NATO prepoznaje važnost jače i sposobnije odbrambene politike EU. Pozdravlja se stupanje Lisabonskog ugovora na snagu, koji će obezbediti okvir za jačanje kapaciteta EU da odgovori na zajedničke bezbednosne izazove. Članice NATO-a koji nisu članice EU čine značajan doprinos ovim naporima. Za strateško partnerstvo između EU i NATO njihovo učešće je ključno. NATO i EU mogu i treba da imaju komplementarne i uzajamno jačajuće uloge u održavanju međunarodnog mira i bezbednosti. U tom cilju NATO će da jača strateško partnerstvo sa EU u duhu uzajamne otvorenosti, transparentnosti, komplementarnosti i poštovanje autonomije i institucionalnog integriteta obe organizacije.

Sadržaj

UVOD 3
1 Odnos EU i NATO – istorijska perspektiva 3
2 Novi odnos EU i NATO i primeri saradnje na terenu 5
ZAKLJUČAK 8
LITERATURA 9


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:26 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Značaj procesa širenja za razvoj i budućnost EU derrick 0 1,793 03-06-2013 03:02 PM
zadnja poruka: derrick
  Upute za izradu seminarskog rada na kolegijima ekonomika eu i turizam Rijeka derrick 0 1,826 10-04-2011 10:16 PM
zadnja poruka: derrick
  Uloga NATO-a u kolektivnoj bezbednosti Dzemala 0 2,279 01-03-2011 12:27 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Koncept odbrambenih vojnih snaga EU – CJTF - ij Dzemala 0 1,917 01-03-2011 12:07 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Da vam voda pođe na usta Dzemala 0 1,346 05-01-2011 01:13 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: