Turisticko naselje Karatas

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,087
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Turisticko naselje Karatas
Савремено доба одликује се великим порастом негативних друштвених појава (криминала, наркоманије, алкохолизма, и др.) које су нарочито евидентне код младих, што захтева посебну пажњу друштвене заједнице ка превентивном деловању у циљу њиховог сузбијања. У том смислу неопходно је пропагирање спорта и рекреације и улагање у изградњу објеката који својом понудом треба да задовоље различите потребе широког слоја људи.
Један од начина сузбијања негативних друштвених појава као и смањења ризика од физичких и психичких обољења је укључивање омладине у разноврсне спортско - рекреативне и културно - васпитне програме. С тим у вези значајну улогу има туристичко насеље Караташ као својеврстан центар омладинског туризма. Овој врсти туризма у наредном периоду потребно је посветити више пажње с обзиром да има препознатљиве васпитне, културне, спортске и друге ванекономске функције.
Имајући у виду значај омладинског туризма определила сам се за ову тему. Надам се да ће рад помоћи заинтересованима да се упознају са могућностима за спортске, рекреативне и културне активности у туристичком насељу Караташ.

ПРЕДМЕТ, ЦИЉ, ЗАДАТАК И МЕТОДЕ ИСТРАЖИВАЊА

У овом раду, како и сама тема каже, бавићу се организацијом и функцијом објеката у туристичком насељу Караташ, покушавајући да при томе узмем у обзир све природно - географске показатеље, односно њихов непосредни утицај на развој туризма: геоморфолошке, климатске, хидрографске, биогеографске карактеристике, туристичко-географски положај; затим културна добра као комплементарне туристичке вредности. Трудићу се да представим објекте хотелијерства, ресторатерства као и објекте намењених спорту, рекреацији и едукацији, указујући при том на предности и недостатке у њиховом функционисању.
Предмет овог рада је сагледавање постојеће основе за развој туризма као и приказ оствареног промета у заданом периоду.
Циљ је да се на основу великог броја природних и културних вредности прикаже атрактивност подручја туристичког насеља Караташ, а на основу оствареног туристичког промета.
Задатак проучавања је да се на основу сагледавања повољних услова, те указивањем на негативне чиониоце туристичке привреде, омогући боља афирмација туристичког насеља Караташ и искоришћеност целокупне рецептивне понуде.
На основу теренског рада, изучавања литературе и различитих извора, картографског материјала, уз помоћ различитих статистичко - графичких метода и компарације, извршено је аналитичко - синтетичко проучавање туристичких вредности Караташа, те указано на предности и недостатке у организацији и функцији туристичког насеља Караташ.

ТУРИСТИЧКО - ГЕОГРАФСКИ ПОЛОЖАЈ

Туристичко насеље Караташ се налази на крајњем североистоку уже територије Србије и припада општини Кладово. Простире се на површини од 16 ha у области званој Кључ, на обали Дунава, у ободном делу Националног парка “Ђердап”.
Туристичко насеље Караташ има повољан положај јер се налази асфалтном путу који повезује Београд са Неготином (преко Смедерева, Пожаревца, Великог Градишта, Доњег Милановца и Кладова). Овај пут назван је “Ђердапска магистрала”. Од Београда до туристичког насеља Караташ растојање је 250 km. У целини посматрано саобраћајница има међународни значај, јер повезује нашу земљу са Румунијом.
Нешто мање повољан положај има према путу који води од Београда преко Пожаревца, Кучева и Мајдампека за Доњи Милановац, где се уклапа у “Ђердапску магистралу”. До Караташа се може доћи и из правца Зајечара, Бора и Неготина. Сва ова насеља имају добре саобраћајне везе са Београдом и градовима у Поморављу.
Положај према железничким пругама није повољан. Пруга од Београда за Бор највише се приближава Ђердапу код Мајданпека, који је од Доњег Милановца удаљен 28 km (Група аутора, 2000).
У Туристичко насеље Караташ се може доћи и речним саобраћајем. У том смислу изузетно је значајна долина Дунава којом се остварује веза са свим Подунавским земљама, Централном Европом на једној и басеном Црног мора на другој страни.
Поменути правци се истичу и издвајају дајући географском положају насеља Караташ изузетно транзитни карактер. Транзитни значај произилази и из чињенице да се гранични прелаз “Ђердап” преко кога се одвија 3/4 промета између Заједнице Србије и Црне Горе и Румуније налази 2 km узводно од насеља. Све то указује да о овом подручју постоје велике погодности за развој транзитног туризма.

[Slika: karatas.png]
Прилог 1. Географски положај насеља Караташ, Р=1:1.000.000
(Извор: Геокарта, 1999)

Туристичко насеље Караташ има повољан положај у односу на југоисточни део Војводине, Београд и североисточну Србију, а такође је добра и саобраћајна повезаност. У том погледу посебно је значајна позиција према путу који је трасиран непосредно уз Дунав и зато је неопходно његово боље одржавање и опремање. Поред овог, један од приоритета треба да буде и интензивирање саобраћаја на Дунаву, увођењем већег броја пловних објеката и изградњом одговарајућих пристаништа.
Добра је повезаност са околним местима те постоје добре могућности за организовање различитих облика туристичких кретања - Кладово је удаљено 8 km, ХЕ “Ђердап” 2 km, Доњи Милановац и Неготин 60 km, Румунски градови Турно Северин, Оршава и бања Хекуланум око 10 km.
Подручје Ђердапа одликује се низом природних и културних туристичких вредности које нуде могућност развоја туризма богатог садржаја боравка.
Ђердапско језеро се налази у једној од највећих и најпривлачнијих клисура у Европи. Ђердапска клисура је композитног склопа и састоји се од четири сужења и три проширења и представља међународну туристичку вредност. Језеро и велики шумски комплекси са разноврсном флором и фауном привлаче највећи број туриста својом изузетном лепотом (Група аутора, 2000).
Посебну привлачност са туристичког аспекта представља чињеница да подручје Ђердапа располаже великим бројем споменика материјалне и духовне културе, који имају велику научну вредност. Одређену улогу у туризму имају пре свега средњовековна тврђава Фетислам; локалитети из Римског доба: Трајанова табла, Трајанов мост, Понтес, Дијана и други локалитети.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:39 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Poslovanje banaka sa stanovništvom i odobravanje kredita za turističko putovanje - di Dzemala 0 776 30-07-2011 07:36 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: