Tumačenje prava

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Tumačenje prava
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.
У процесу примене права од великог је значаја тумачење права. Тумачење претходи непосредној примени. Прво је потребно протумачити право, а потом га применити.
У тумачењу права постоје две стране. Оне могу имати по једног а и више субјеката.Једна страна саопштава садржај своје психе, а друга сазнаје то саопштење и тумачи га.

Сва сложеност и тежина процеса тумачења сагледава се нарочито при чињеници, да је право врло сложено, да регулише многобројне и разноврсне друштвене односе, да су правне норме повезане, те да се у тумачењу не може норма одвојити већ се повезује са другим нормама. Тумачење се врши свакодневно. У животу стално тумачимо норме а да скоро и не примећујемо. Тек када су сложена питања, када дође до спора процес тумачења је нарочито видљив.

Постоје гледишта да је предмет тумачења закон, с обзиром да је закон највиши извор права. Исто тако се сматра да су предмет тумачења права само општи правни акти, јер појединачни акти чине примену права.
Правне норме може сваки субјект тумачити. Данас се прави разлика између тумачења које врше државни органи и приватна лица.
Пошто постоје разне врсте државних органа то имамо и разне тумаче права и разна њихова тумачења. С обзиром на класичну поделу државних органа по пословима на законодавне, управне и судске то и разликујемо тумаче и њихова тумачења: тумач законодавни орган и законодавно тумачење; тумач управни орган и тумачење управног органа; тумач суд и судско тумачење.

При утврђивању правног значења правне норме тумач употребљава разна средства.

Та средства су многобројна и разноврсна, међутим треба истаћи као најважнија следећа средства: ЈЕЗИК, ЛОГИКУ, СИСТЕМ ПРАВА, ИСТОРИЈУ И ЦИЉ ПРАВНЕ НОРМЕ.

Једно од врло важних тумачења је логичко тумачење. Оно се појављује и у процесу самог језичког тумачења, јер и оно мора бити логички исправно. Логичко тумачење је утврђивање правог значења правне норме путем закона логике. Ти закони су различити. Они се понекад и не примећују у процесу тумачења, али постоје и без њих се не може. Увек када тумачимо норме, ми се несвесно питамо, да ли је сам тај процес у одређеном логичком реду. Под логичко тумачење у ширем смислу подводе се два тумачења која су наручито предмет теорије и праксе: аналогија и аргументум а цонтрарио. Ова два тумачења су везана за такозване правне празнине. Правна празнина је друштвени однос који није регулисан правном нормом а интерес је државе да буде решен. ..


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:44 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Istorija poslovnog prava derrick 0 1,451 08-03-2014 01:05 AM
zadnja poruka: derrick
  Prava i obaveze ugovornih strana 2 derrick 0 1,135 06-03-2014 01:50 AM
zadnja poruka: derrick
  Prava i obaveze ugovornih strana kod ugovora o prevozu putnika u domaćem i međunaro. derrick 0 1,775 06-03-2014 01:43 AM
zadnja poruka: derrick
  Evropski sud za ljudska prava 2 derrick 0 1,509 21-09-2013 01:39 AM
zadnja poruka: derrick
  Izvori međunarodnog prava derrick 0 1,485 21-09-2013 01:23 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: