Trziste kapitala i prirodnih resursa

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Trziste kapitala i prirodnih resursa
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Teorija kapitala je sastavni deo teorije imovine i ona predstavlja centralno pitanje i srž političke ekonomije u okviru koje se detaljno i izučava.

Reč kapital potiče od latinske reči caput, što znači glava, odnosno od prideva capitalis-glavni. Kapital kao reč se prvi put pojavljuje u srednjem veku sa širenjem trgovačkog bogatstva i pojavom kredita. Ono što se obično tada, pa i danas podrazumevalo pod kapitalom jeste ukupnost dobara koja donose kamate.

Kao trgovina kapitala smatra se trgovina likvidnim novcem raspoloživim u roku dužem od jedne godine. Drugim rečima, tržište kapitala predstavlja institucionalno organizovani prostor sa svim potrebnim elementima neophodnim za njegovo funkcionisanje u tačno određenom vremenu, kao i pravila i uzanse ponašanja učesnika.

Osnovan funkcija tržista kapitala je upravo ta da vrši stalno okupljanje imaoca i tražioca kapital na određenom mestu i u određeno vreme.

U tržišno razvijenim zemljama način funkcionisanja, bankarske operacije i tehnologija rada na tržištu kapitala odvijaju se na osnovu jasnog poslovnog kodeksa, morala i dobrih poslovnih oobičaja. Naime, učesnici na tržištu kapital pri obavljanju raznih transakcija dužni su da se pridržavaju sledećih principa i karakteristika

KAPITAL I PRIRODNI RESURSI


Inputi: Zemljište, rad i kapitalna dobra
•Prva dva inputa: primarni ili osnovno inputi
•Kapital i kapitalna dobra treći input
•Kapitalna dobra
•Kapital predstavlja vrednost koja se oplođuje, odnosno uvećavanja.

U realnom obliku kaptal postoji kao sredstva za proizvodnju: mašine, oprema, postrojenja, zgrade i drugi objekti, repromaterijal, zalihe poluproizvoda, zalihe gotovih proizvoda koji nisu prodati itd.

Kapital u ovom obliku obično nazivamo realnom imovinom.
Podela u ekonomskoj literaturi:
-Građevinski objekti
-Oprema
-Zalihe

U finansijskom obliku kapital postoji u raznim finansijskim instrumentima koji vlasniku (zahvaljujući funkciji vlasništva) donose prihod (prinos ili povrat).

Mogu biti u obliku štednih uloga, novčani krediti, obveznice, akcije, komercijalni zapisi i sl.

Proizvedeni kapital (fizički)

Proizvedeni kapital (fizički) je bio u fokusu nacionalnih ekonomskih planova jer je bio sinonim rasta. Fizički kapital se smatrao uskim grlom razvoja, otuda su proizašle garantovane stope rasta akumulacije kapitala i isticanje efikasnih i optimalnih stopa akumullacije. Iako nema sumnje o značaju fizičkog kapitala, on više nije limitirajući faktor, a prirodni kapital sve više postaje limitirajući faktor razvoja. Procene pokazuju da procentualno učešće fizičkog kapitala ne varira mnogo u ukupnom bogatstvu zemalja., od 30% zemljama Pacifika, OECD-a do 15% u zemljama Istočne Azije i Centralne Amerike. S druge strane, znatno su veće varijacije prirodnog kapitala i ljudskog kapitala. U proceni fizičkog kapitala uključuju se zgrade, strukture, mašine, oprema i urbano zemljište. Metod procene baziran je na stopi investiranja.

Svakako je najsloženije izvršiti procenu vrednosti ljudskog kapitala. Za ovu komponetu kapitala sve više koristi termin nematerijalni kapital (intangible capital), obzorom da se temelji na procena ljudskog kapitala koji uključuje prinose obrazovanja, radne snage i socijalnog kapitala (što je vrijednost institucija i drugih socijalnih struktura). Novi pristupi razvoju snažno naglašavaju važnost ljudskih resursa u razvoju. Setimo se Romerove teorije endogenog rasta ili koncepcije humanog razvoja kao pristupa razvoju. Analize ukazuju da rashodi za obrazovanje,


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:48 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Tržište kapitala 3 Maja 0 1,617 02-02-2012 07:32 PM
zadnja poruka: Maja
  Tržište akcija Maja 0 1,899 02-02-2012 07:23 PM
zadnja poruka: Maja
  Bezbednost nuklearnih elektrana od havarija kod prirodnih katastrofa Dzemala 0 2,421 18-08-2011 06:48 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Comesa – zajedničko tržište istočne i južne Afrike Vesnica 0 1,796 12-05-2010 09:19 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Devizno trziste i njegov uticaj na turizam Vesnica 0 2,644 11-05-2010 10:05 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: