Triple-core u punoj snazi

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Jovica
Unregistered

 
Poruka: #1
Triple-core u punoj snazi
[Slika: sktd01.jpg]

Mesec dana nakon predstavljanja prvih Quad-Core procesora iz familije Phenom II, AMD je na tržište izbacio i njihovu Triple-Core braću. Ljudima u AMD-u izgleda da se mnogo dopadaju Black Edition verzije procesora, pa svaki top-model ovako obeležavaju. To je nas, a i mnoge druge, dovelo u situaciju da poslednjih meseci testiramo samo „crne verzije” AMD procesora.

Novi trojezgarni Phenom zove se X3 720 Black Edition, a njegovo jezgro Heka dobijeno je od Deneba, na kojima, grubo rečeno, jedna četvrtina procesora ne radi. Proces izrade je 45 nm, radni takt iznosi 2,8 GHz. Jedno od četiri jezgara je ugašeno, ali je drugostepeni keš u potpunosti sačuvan, pa Phenom II X3 720 Black Edition ima svih 6 MB L2 keša. Podržava Cool’n’Quiet 3.0, što, uz sitniji proces izrade, osigurava da ovaj procesor bude vrlo hladan i mnogo overklokabilniji od svog prethodnika.

Ipak, to nije sve. Phenom X3 II 720 Black Edition pamtićemo i po tome što je ovo prvi AM3 procesor koji je stigao do nas, a samim tim i prvi AMD procesor koji ima funkcionalan DDR3 memorijski kontroler! O tome kako to radi pisaćemo kada se sretnemo sa AM3 pločom, ali u svakom slučaju već sada znamo da svi AM3 Phenomi na kompatibilnoj matičnoj ploči traže DDR3 memorijske module. AMD je sačuvao punu kompatibilnost sa AM2+ pločama, tako da će bilo koji novi Phenom AM2+ ili AM3 raditi i u još aktuelnim AM2+, kao i u budućim AM3 pločama. Lepo rešenje od AMD-a, sa minimumom komplikacija. Ostaje misterija zašto Phenomi II X4 920 i 940 Black Edition koje smo probali prošlog meseca ne podržavaju AM3, tj. DDR3 memorijske module, ali su već najavljeni modeli koji će to moći. To su modeli sa oznakom 925 i 955 Black Edition.

Ovaj Phenom je naslednik modela Phenom X3 8750 Black Edition, pa smo njega uvrstili na spisak za poređenje. Razlika u radnom taktu je velika, a od prošlog meseca znamo i to koliko je nova 45 nm arhitektura bolja od 65 nm verzije, te se nismo igrali „nameštanja istih frekvencija”. Ostavili smo procesore na njihovim propisanim radnim taktovima i izvrteli testove.

Ipak, razlika u performansama bila je veća nego što smo očekivali (da, to je pohvala za AMD), tako da smo probali i najbrži Phenom X4 prve generacije. Ima jedno jezgro više, ali sa nešto nižim radnim taktom i stariju arhitekturu, pa smo poređenjem ova dva modela dobili dobar uvid u napredak AMD-a koji je ostvaren u proteklih nekoliko meseci osvajanjem 45 nm procesa.

Uvidom u rezultate jasno se uočavaju dve stvari. Prvo, broj jezgara u procesoru je bitan, što ih je više bolje su performanse. To pravilo može se primeniti samo u okviru iste generacije procesora. Premda je Phenom II X3 720 Black Edition trojezgarni procesor, činjenica da pripada novoj generaciji donosi mu pobedu u odnosu na najbrži Quad-Core iz prethodne generacije. Sjajan napredak za AMD, ali i pokazatelj toga koliko je originalna K10 arhitektura imala mesta za unapređenje i još jedan dokaz da su tek 45 nm Phenomi prava stvar.

Druga stvar koju su testiranja nedvosmisleno pokazala jeste veliki napredak koji je Phenom II X3 720 Black Edition doneo u odnosu na direktnog prethodnika. Napredak je još veći nego u slučaju X4 modela iz prošlog broja.

Poslednji delić slagalice u priči o procesoru AMD Phenom II X3 720 Black Edition jeste njegova overklokabilnost. Uz korišćenje vazdušnog hlađenja, mi smo iz našeg test procesora izvukli dodatnih 30-tak procenata radnog takta, postigavši stabilnih 3600 MHz pri 1,5 V. Šlag na tortu, rekli bi neki.

Kada se svi utisci sumiraju, AMD Phenom II X3 720 Black Edition je procesor koji odlikuju sva unapređenja koja je 45 nanometarska K10 arhitektura donela. To je je procesor koji, zahvaljujući podršci za DDR3 i DDR2, omogućava maksimalnu fleksibilnost, dok mu Black Edition dodatak omogućava dobru overklokabilnost. Kada se na kraju podvuče crta, dobijamo procesor koji u ovom momentu verovatno predstavlja najbolju kupovinu u rangu cena do 150 evra. Intel tu ima samo Core 2 Duo serije E7000, koji radi na sličnom taktu. Arhitektura Core jeste brža takt na takt, ali Phenom II X3 ima čitavo jezgro više kojim to lako prevazilazi. Po svemu sudeći, prošlo je vreme Intelove „opuštenosti” u srednjoj klasi. Phenomi II su u obe verzije impresivni procesori i dostojni konkurenti Intelovim modelima.

izvor: SK
02:45 PM
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: