Transformacije u 2d i 3d grafici

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,096
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Transformacije u 2d i 3d grafici
Pojam računarske grafike

Nagli razvoj informacionih tehnologija i informatike kao nauke, ima veliki uticaj na dalji razvoj drugih naučnih oblasti. Poznato je takođe da je u gotovom svim naučnim oblastima računar postao nezamenjivo, a može se reći slobodno i osnovno sredstvo za rad. Računari se mogu upotrebljavati u raznim sferama i oblastima ljudske delatnosti, a jedna od njihove primene jeste prikazivanje raznih grafika, slika, animacija i dr.
“Računarska grafika (Computer Graphics) jeste vrsta računarske obrade i izlaza gde je znatan deo izlazne informacije u obliku slike, bilo jednostavnog histograma ili drugog grafičkog prikaza, bilo složene mape ili tehničkog crteža u boji sa alfanumeričkim oznakama. Izlaz se može dati preko vizuelnog terminala – displeja ili kao trajan zapis preko štampača ili crtača. Računar se može isprogramirati tako da manipuliše informacijama, na primer, da ispravlja linije, pomera ili izbacuje označene površine, uvećava ili smanjuje detalje itd.” (1.)
Sistemi računarske grafike koriste se na različite načine u zavisnosti od oblasti primene. Usko specijalizovani sistemi mogu izvršavati samo strogo određene funkcije, na primer, sistem simulacije letenja za obuku pilota. Međutim sistemi opšte namene omogućavaju nam da stvaramo različite crteže (skice), planove, animacije itd.
Obično se sistem računarske grafike opšte namene sastoji od:
• monitora (displeja),
• tastature,
• grafičkih programa (rasterskih, vektorskih, za kreiranje animacija i dr.),
• centralne jedinice (računara u užem smislu).
Veliki broj grafičkih sistema omogućava priključivanje, osim monitora i tastature, i drugih uređaja za ulaz i izlaz informacija kao što su: svetlosna olovka, miš, crtač i štampač.
Displej je uređaj koji omogućuje da se informacije, tekstualne ili slikovite, vide, ali ne i trajno zapišu. Postoji mnogo tipova displeja, ali je u najširoj upotrebi katodna cev.
Površina katodne cevi na kojoj se prikazuju neke informacije naziva se ekran (screen). Ekran predstavlja nešto uži pojam od displeja, koji podrazumeva i uređaje koji za prikazivanje koriste površinske tehnologije kao što su plazma, elektroluminiscentni materijali i tečni kristali.
Grafički prikaz na ekranu može biti rasterski ili vektorski. Rasterski grafički prikaz (Raster mode graphic display) ili rasterska grafika jeste metoda predstavljanja grafičkih ili slikovnih likova po kojoj se željeni oblik dobija uzastopnim paralelnim pokretima pera crtača ili tačaka na ekranu displeja, slično kao i u slučaju obrazovana televizijske slike. To znači da se linija ne obrazuje kontinualnim kretanjem pera ili tačke.
Vektorski grafički prikaz (Vector mode graphic display) ili vektorska grafika jeste metoda predstavljanja grafičkih ili slikovnih likova, u kojoj se pero crtača ili tačka na ekranu displeja kreće duž linije koja se crta. (1.)

Primene računarske grafike

Računarska grafika je našla veoma široku primenu u savremenom ljudskom društvu u najrazličitijim oblastima, počev od poslovnog života pa do javnog i privatnog.
Značajnije oblasti primene računarske grafike su prikaz informacija na ekranu monitora uz konstrukciju korisničkog interfejsa, vizuelizaciju (uključujući i fotorealizam, sintezu takvih slika da se ne mogu razlikovati od pravih), rad sa animacijama, CAD projektovanje (modelovanje uz pomoć računara), primene u mašinstvu, elektrotehnici, prostornom planiranju, arhitekturi (3D modelovanje), medicini itd. Računarska grafika posebno danas nalazi veliku primenu u masovnim medijima u reklamnim spotovima, u televizijskoj i filmskoj produkciji, video igrama, izradi plakata i reklamnog materijala.
Jedna od prvih primena računarske grafike bila je u sistemima automatskog projektovanja i automatizovane proizvodnje, gde je i danas neminovno zastupljena. Moćni računarski sistemi omogućuju automatizaciju pripreme crteža, arhitektonskih planova, šeme proizvodnih procesa i dr.
U konstruktorskim biroima automobilske, vazduhoplovne i aerokosmičke industrije konstruktori koriste razne metode računarskog projektovanja pri konstrukciji oblika površi proizvoda, njihovoj detaljizaciji i prikazivanju 3D modela proizvoda.
Metode računarskog projektovanja primenjuju se takođe u elektronskoj industriji, u razrađivanju elektronskih šema složenih digitalnih i analognih sistema i njihovom testiranju korišćenjem programa za simulaciju rada sistema.
Arhitekte takođe koriste, pri projektovanju, crteže građevina ostvarene pomoću računarske grafike u različitim oblicima, u vidu različitih planova kao i u vidu trodimenzionalnih modela same građevine, pa sve do prikaza čitavih kompleksa zgrada.
Naučnici različitih specijalnosti koriste mogućnosti računarske grafike kao važan instrument u svojim istraživanjima. Astronomi, analizirajući podatke o zvezdama i galaksijama, primenjuju grafičke modele, koji olakšavaju izučavanje strukture i ponašanja nebeskih tela, bez kojih bi bilo vema teško analizirati tablice podataka koje sadrže milione brojeva. Grafički modeli bioloških, fizičkih i hemijskih sistema takođe omogućavaju da se bolje objasni njihova struktura. Osim modela koriste se pomoću računara konstruisani grafikoni i dijagrami za utvrđivanje matematičkih zavisnosti i za izučavanje tendencije razvitka sistema. U medicini lekari-istraživači koriste različite metode obrade slika za analizu rentgenskih snimaka sa ciljem izučavanja funkcionisanja fizioloških sistema.
U sferi ekonomskog i komercijalnog poslovanja, koriste se grafički sistemi koji omogućuju generisanje različitih tipova grafikona i histograma kojima se predstavljaju finansijski i statistički podaci.
Sistemi računarske grafike prisutni su danas i u umetnosti, gde se apstraktne i geometrijske šare generisane putem grafičkih sistema koriste u procesu stvaralaštva. U filmskoj produkciji primena grafike je gotovo nezamisliva, naročito pri realizaciji specijalnih efekata, a ponekad se i kompletan film može realizovati uz pomoć računara. Umetnici-dekorateri koriste takođe metode obrade slike za retuširanje, prekomponovanje i druge umetničke poslove.
U meteorologiji, se uz pomoć grafičkih sistema, realizuju dvodimenzionalne vremenske karte na osnovu podataka dobijenih od posmatračkih stanica. Raspored temperature i pritiska po geografskom rejonu može se prikazati u trodimenzionalnoj slici.

Računarska grafika nalazi veliku primenu u procesu edukacije i obučavanja kadrova. Grafički prikazi-crteži i grafikoni omogućavaju da se precizno prikažu principi rada različitih sistema. Grafičko modelovanje realnih situacija koristi se u procesu obuke pilota i navigatora, primenom sistema za simulaciju letenja i navigacije. U nastavnom procesu često se koristi grafičko prezentovanje nastavnog sadržaja, na ekranu monitora, prilikom provere znanja i samostalnog vežbanja, upotrebom obrazovno-računarskog softvera.
U sferi svakodnevnog života, metode računarske grafike možemo koristiti na razne načine, crteže koje smo nacrtali možemo odštampati i recimo uramiti, ukrasiti zid svoje sobe itd. Računar se takođe može koristiti za konstruisanje grafikona i dijagrama, koji pomažu da kontrolišemo naš režim ishrane, budžet ili novčana ulaganja.


DVODIMENZIONALNA GRAFIKA

Kao što je u prethodnom poglavlju navedeno jedna od bitnih komponenata sistema računarske grafike jeste monitor (displej). On omogućava korisniku prikazivanje grafičkih alfanumeričkih podataka za vreme njihove obrade na računaru. Monitor može biti monohromatski ili u boji. Značajni parametri za izbor monitora su veličina ekrana i rezolucija. Veličina ekrana meri se po dijagonali monitora u inčima. Uobičajene veličine su 14, 15 i 17 inča. Rezolucija ne bi smela da bude manja od 800 x 600 piksela (tačaka), a kod većih ekrana ne bi smela da bude manja od 1280 x 1024 piksela. Veličina monitora za profesionalne upotrebe je najmanje 21 inč, a rezolucija je 4096 x 4096 piksela. Pored monitora sa katodnom cevi postoje i monitori sa ravnim ekranom. Oni su manji i imaju manju potrošnju električne energije ali su još uvek skupi.
Kada govorimo o rezoluciji slike, moramo imati u vidu da je rezolucija određena i rezolucijom grafičke kartice (adaptera) upotrebljene u računaru. Potrebno je da rezolucija kartice i monitora budu usaglašene. U protivnom, veći kvalitet monitora ili kartice neće doći do izražaja.
SADRŽAJ

SADRŽAJ 1
1. UVOD 2
1.1 Pojam računarske grafike 2
1.2 Primene računarske grafike 3
2. DVODIMENZIONALNA GRAFIKA 4
2.1 Dvodimenzionalne grafičke transformacije 6
2.1.1 Translacija 6
2.1.2 Skaliranje 7
2.1.3 Rotacija 11
2.1.4 Predstavljanje transformacija matričnim računom 14
a. Translacija 14
b. Skaliranje 14
c. Rotacija 15
d. Kombinovanje transformacija 15
Primer 18
3. TRODIMENZIONALNA GRAFIKA 20
3.1 Trodimenzionalne grafičke transformacije 21
3.1.1 Translacija 21
3.1.2 Skaliranje 22
3.1.3 Rotacija 23
4. VISUAL BASIC I GRAFIKA 25
4.1 Dvodimenzionalne transformacije 25
a. Translacija 25
b. Skaliranje 26
c. Rotacija 26
4.1.1 Matrice transformacija u 2D grafici 27
4.1.2 Vektori i operacije sa matricama u 2D grafici 31
4.2 Trodimenzionalne transformacije 33
4.2.1 Matrice transformacija u 3D grafici 33
4.2.2 Vektori i operacije sa matricama u 3D grafici 36
5. ZAKLJUČAK 38
REZIME 39
PRILOG 40
LITERATURA 41


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:19 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Primer primene programskog paketa AutoCAD-a 3D na modelovanju mašinskog sklopa VS1 0 1,382 17-06-2013 06:02 PM
zadnja poruka: VS1
  Perspektive transformacije kao koncept upravljanja promjenama - ij VS1 0 1,308 17-06-2013 05:28 PM
zadnja poruka: VS1
  Diplomski rad - Primjene fotorealisticnih 3D modela u dokumentiranju arheoloških istr erik_bananamen 0 1,310 25-05-2011 11:04 AM
zadnja poruka: erik_bananamen
  3d grafika - diplomski Dzemala 0 4,769 22-01-2011 03:40 PM
zadnja poruka: Dzemala
  3D modeliranje i vizuelizacija racunarske tastature u AutoCAD okruzenju derrick 0 4,846 09-09-2010 04:37 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: