Tradicionalne organizacione strukture

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Tradicionalne organizacione strukture
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadzmenta proizvodnje.

Reč struktura (lat. Structura, od struere – slagati, sklapati, zidati) ima više različitih značenja. Pod rečju “struktura” podrazumeva se, npr. građa, sistem, sklop, raspored, način gradnje, tvorevina, organizam. Iz tih različitih značenja koja ima reč struktura, može se zaključiti o važnosti strukture uopšte, a isto tako i za preduzeće posebno.
Struktura, kako navodi M.Babić, predstavlja sistemski deo svakog organizma, svake organizacije. Ona je ujedno i najvažniji deo svake organizacije. Na važnost strukture asociraju reči kao što su “slagati”, “sklopiti”, “zidati”, “građa”, “sistem”, “sklop”, itd. Otuda je i razumljiva tako široka upotreba pojma struktura u svakodnevnom životu i na svim područjima. Tako se, npr. govori o strukturi ličnosti, strukturi ljudskog ili nekog drugog organizma, ali i o strukturi molekule, atoma, strukturi nekog umetničkog dela, kao i o strukturi organizacije, odnosno organizacionoj strukturi preduzeća.
Svaka organizacija, pa tako i preduzeće, ima neku svoju određenu strukturu odnosno sistem, t. neki svoj sistem unutrašnjih veza i odnosa. Čak i u najmanjim preduzećima, kako ističe Darrel E. Owen, verovatno je da možemo naći čvrstu utemeljenu organizacionu strukturu, koja jasno pokazuje ko je kome podređen. Dakle, organizaciona struktura, po ovom autoru, obašnjava nam “ko” dimenziju, ali nam ne osigurava dovoljan pogled na “što”, t. što je to što organizacija radi.
Važnost strukture za preduzeće, jednaka je važnosti anatome za ljudski ili neki drugi živi organizam, pa se ona često naziva i “anatomijom organizacije” odnosno anatomijom preduzeća. Budući da anatomija predstavlja nauku o građi živih bića i njihovih organa, i organizaciona struktura predstavlja građu-sistem (strukturu) preduzeća, kao i sistem delova koji čine to preduzeće.
P.Drucker, “Dobra organizaciona struktura nije nikakav univerzalan lek … Napokon, ni anatomija nije sva u biologiji. Ali prava organizaciona struktura predstavlja neophodan temelj. Bez nje će i najbolji učinak u svim drugim područjima rukovođenja ostati neefikasan.”
Upravo iz tih razloga, pred svako preduzeće postavlja se, kao pririotetan zadatak, izbor adekvatne organizacione strukture.
Važnost, odnosno uloga organizacione strukture toliko je velika za preduzeće, da se često, pogrešno, izjednačava s organizacijom.
Treba ipak reći, kako navodi M.Novak, da je organizacija širi pojam od organizacione strukture, a da je organizaciona struktura samo jedan, premda najvažniji, element organizacije.
Pored organizacione strukture, organizacija kao širi pojam, obuhvata još i organizaciona sredstva i organizacione postupke.
Organizaciona sredstva su, ipak, u prvom redu, samo sredstva za prikazivanje organizacije, a manje su element organizacije.
Nereko se, organizaciona struktura izjednačava i s organizacijom rukovođenja, odnosno organizaciona struktura preduzeća s organizacionom strukturom rukovođenja.
Mada je organizacija rukovođenja, kao što ćemo videti u sledećem poglavlju, jedan od elemenata organizacione strukture, premda značajan, ali ipak ne i jedini element organizacione strukture preduzeća, ipak, gledajući organizacionu šemu, odnosno organigram rukovođenja, treba reći da on pokazuje i najznačajnije elemente organizacione strukture.
Organizaciona struktura preduzeća ne predstavlja statičan, već dinamičan element organizacije.
I u preduzeću, baš kao i u svakom drugom živom organizmu, događaju se stalne promene, pa se i organizaciona struktura preduzeća menja u zavisnosti od uticajnih faktora organizacije, koji izazivaju potrebu za promenama u organizacionoj strukturi preduzeća.
Kao što se i elementi organizacione strukture neprekidno menjaju, pod uticajem unutarnjih i spoljnih faktora organizacije, tako se isto menja i organizaciona struktura preduzeća.
Organizaciona struktura preduzeća sledi ciljeve preduzeća, a oni proizilaze iz strategije razvoja preduzeća.
Uticaj faktora organizacije, i unutrašnjih i spoljnih, neobično je važan za oblikovanje organizacione strukture preduzeća, jer ako preduzeće deluje u nemirnoj, nestabilnoj, odnosno turbulentnoj okolini, ono će znatno češće biti primorano da menja svoju organizacionu strukturu, nego u slučaju kada je ta okolina stabilna, odnosno mirna.
Organizaciona struktura, kao jedna od centralnih tema u izučavanju organizacije, u fokusu je interesa velikog broja istraživača na ovom području. Mnogi od njih, baveći se izučavanjem problematike organizacije uopšte, a organizacione strukture posebno, pokušali su definišeti organizacionu strukturu. Gotovo, koliko je bilo autora koji su se bavili ovom tematikom, bilo je toliko i definicija organizacione strukture.
Neki od autora definišeju organizacionu strukturu uže odnosno šire.
Ipak, najveći broj autora, i u svetu i u zemlji, priklanja se široj, sveobuhvatnoj definiciji organizacione strukture.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:30 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Doprinos funkcije kontrole razvoju organizacione kulture preduzeća – domaća i inostra zekan 0 3,427 09-09-2010 04:15 PM
zadnja poruka: zekan
  Dizajniranje organizacione strukture - organizacije zekan 0 4,278 09-09-2010 04:13 PM
zadnja poruka: zekan
  Organizacione uloge Vesnica 0 2,291 05-07-2010 09:45 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Dizajniranje organizacione strukture Vesnica 0 3,799 01-07-2010 10:14 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Dimenzije organizacione strukture Vesnica 0 4,051 01-07-2010 09:59 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: