Tržišta sa asimetričnim informacijama

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,097
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Tržišta sa asimetričnim informacijama
UVOD

Sedamdesetih i osamdesetih godina 20.veka došlo je do razvoja jedne nove grane ekonomske nauke – ekonomije informacija. Informacija postaje proizvod kao i svaka druga roba i do nje se može doći uz odgovarajuću tržišnu cenu. Naime, informacija postaje bitna za ekonomske analize. Nobelova nagrada za ekonomiju u 2001. godini upravo je dodeljena analitičarima koji su najzaslužniji za etabliranje i unapređenje ekonomije informacija odnosno informacione ekonomije. U objašnjenju Švedske kraljevske akademije navodi se da su Akerlof, Spens i Štiglic Nobelovu nagradu dobili za analizu tržišta sa asimetričnim informacijama.

Trojica dobitnika ove nagrade pošli su od stava da tržišni učesnici u stvarnim privrednim transakcijama, ne samo što nisu potpuno informisani, nego su i informacije kojima raspolažu asimetrično raspodeljene. Odnosno, jedna strana koja učestvuje u transakcijama ima bolji uvid u činjenično stanje o nekoj varijabli koja je bitna za ugovor od druge strane. Sve je pokrenuo jedan članak Akerlofa koji je objavljen 1970. godine u kome se analizira funkcionisanje specifičnog tržišta “limunova” sa dva tipa proizvoda: kvalitetni i manje kvalitetni. Prodavci poseduju tačne podatke o ta dva tipa proizvoda. Pretpostavlja se da nema razmene informacija između kupca i prodavca. Ukoliko bi kupac bez problema i dodatnih troškova mogao da utvrdi kvalitet ponuđenih proizvoda, teškoće u procesu razmene na tržištu tih roba ne bi postojale. Tada se procesi prilagođavanja i uspostavljanja ravnoteže na ovom tržištu ne bi razlikovali od uobičajenog procesa prilagođavanja na bilo kom tržištu koje se u ekonomskoj teoriji pretpostavlja. Cene bi se uspostavile tako što bi se prilagodile ponuđenim kvalitetima proizvoda na tržištu i odražavale bi upravo ove različite kvalitete. Kupci svoju pažnju usmeravaju na procenu prosečnog kvaliteta proizvoda koji se pojavljuje na tržištu za koji onda vežu svoje ponašanje.

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Definicija tržišta i informacija 4
1.1 Pojam tržišta 4
1.2 Pojam informacija 7
2 Tržište sa asimetričnim informacijama 9
2.1 Mehanizam tržišta sa asimetričnim informacijama 9
2.2 Ograničenja asimetričnih informacija 10
ZAKLJUČAK 11
LITERATURA 12


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:08 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Tržište, pojam, značaj i podela tržišta derrick 0 1,820 06-02-2014 01:06 AM
zadnja poruka: derrick
  Pojam, značaj i uloga finansijskog tržišta derrick 0 2,330 31-08-2013 05:13 PM
zadnja poruka: derrick
  Razvoj i karakteristike finansijskog tržišta u Srbiji derrick 0 2,158 31-08-2013 05:11 PM
zadnja poruka: derrick
  Hartije od vrednosti na tržištu kapitala - Finansije i finansijska tržišta Dzemala 0 2,369 17-04-2011 01:27 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Finansijska tržišta Dzemala 0 1,550 17-04-2011 01:21 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: