Tovarni list

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,095
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Tovarni list
UVOD

Špedicija se, u obliku u kojem je danas poznajemo, javlja još u 18. veku za vreme Mletačke Republike. U to vreme trgovci su poveravali robu posrednicima koji su se brinuli za siguran prevoz i isporuku robe kupcu. Ti posrednici su organizovali preuzimanje, otpremanje i dopremanje robe za svoj račun i robu predavali kupcima uz potpis na potvrdi, koja je imala karakter prve prevozne isprave. Ako se vratimo i korak unazad, možemo reći da su prvi špediteri bile vođe karavana koje su još u Starom veku prevozili i štitili robu i isporučivali je primaocu.

Danas, špediteri su nosioci međunarodnosg transporta robe. Ovde treba reći i par reči o značaju međunarodne trgovine, uvoza i izvoza za jednu državu. Naime, trgovinski bilans je najbitniji deo platnog bilansa u kojem se prikazuje robna razmena sa svetom, razlika između vrednosti uvoza i izvoza, zbog čega trgovinski bilans često presudno utiče na ravnotežu platnog bilansa.

Sadržaj :

UVOD 1
Vrste špediterskih poslova i pojam špedicije 2
Uloga špeditera 4
Tovarni list 5
ZAKLJUČAK 13
LITERATURA 15


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:21 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: