Tipovi licence

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Tipovi licence
Uvod

U savremenom načinu poslovanja, licenca predstavlja jako bitan mehanizam za zaštitu intelektualne svojine preduzeća i pojedinaca, kao i zaštitu raznih patenta koji se svakodnevno pojavljuju. Mnogim firmama je u primarnoj djelatnosti razvoj i istraživanje, bilo da se radi o firmama koje patentiraju i proizvode nove lijekove ili pak su okrenute razvoju elektronike. Svim tim firmama zaštita patenta i licenca obezbjeđuje da svoje proizvode, inovacije i tehnologiju mogu prodati većim kompanijama, koje imaju sredstva za eksploataciju, ditribuciju i prodaju tih proizvoda, odnosno tehnologija.

Na taj način se dolazi do novih finansijskih sredstava, koja omogućavaju dalje poslovanje sa ciljem da se pronalaze rješenja koja će nam omogućiti lakši svakodnevni život.
Licenca (engl. licence, njem. lizenz) je izraz koji se upotrebljava za različite ekonomske i pravne odnose, ali uvijek u vezi s određenim odobrenjem, dopuštenjem ili pravom na osnovi kojeg se koristi određena tehnologija, robni ili uslužni žig, te umjeća i iskustva kojima davaoc licence raspolaže.
Licenca je pravo korištenja određene tehnike, tehnološkog znanja, pronalazaštva ili zaštićenog prava (patent, zaštićeni uzorak, robni ili trgovački znak).

Najvažniji motiv zbog kojeg se preduzeća odlučuju za kupovinu licenci ili prodaju licenci, je finansijske prirode. Mala preduzeće u nedostatku finansijskih sredstava za razvoj i istraživanje, pribjegavaju kupovini licence i na taj način dolaze do neophodne tehnologije koja će im poboljšati poslovanje i iz koje će izvući maksimalan profit. Velike firme koje prodaju licencu to najčešće čine iz razloga da dobiju dodatni prihod, da maksimiziraju naknadu za rad u istraživačkom dijelu preduzeća, da nastupe na novim tržištima, trasiraju put za nove proizvode, pomogne ekonomski razvoj zemalja itd.

Sadržaj

Uvod.................1
1. Definisanje licence.............2
1.1. Vrste licenci..........2
1.1.1. Davaoc licence...........3
1.1.2. Primaoc licence....................3
2. Pojam ugovora o licenci...................5
2.1. Vrste ugovora o licenci..........................6
2.2. Vrste licencnih aranžmana...............7
2.3. Prava i obaveze ugovornih strana.........................7
2.4. Trajanje i prestanak ugovora o licenci......................8
2.5. Prestanak ugovora u licenci...............................8
3. Elementi ugovora o licenci.........................10
3.1. Obaveze davaoca licence....................10
3.2. Obaveze primaoca licence...........................10
3.3. Odgovornost ugovorenih strana...........................11
4. Prednosti i nedostatci licenciranja..................12
5. Primjer.....................................14
Zaključak.............................17
6. Literatura...........................18


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:01 AM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: