Testosteron - nova kontracepcija za muskarce

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Jovica
Unregistered

 
Poruka: #1
Testosteron - nova kontracepcija za muskarce
[Slika: v135946p0.jpg]

Kineski stručnjaci sa Nacionalnog istraživačkog instituta za planiranje porodice poručuju da je možda na pomolu efikasan metod kontrole rađanja koji bi se primenjivao na muškarcima.

Kineski tim, predvođen dr Jićun Guom, ustanovio je da injekcije hormona testosteron jednom mesečno predstavljaju "bezbedan, efikasan i pouzdan" način kontracepcije kod muškaraca, prenosi Rojters.

To predstavlja dobro rešenje za parove koji ne mogu ili ne žele da se koriste samo kontraceptivnim sredstvima za žene, podvlače kineski stručnjaci.

Istraživanje je obavljeno na 1.045 zdrava muškarca, starosti od 20 do 45 godina, koji su postali očevi najmanje jednog deteta tokom dve godine pre početka studije. Njihove partnerke bile su starosti između 18 i 38 godina i normalne plodnosti.

Muškarci su primali jednu injekciju testosterona mesečno tokom 30 meseci. Tokom prvih šest meseci bili su testirani da bi se utvrdilo da li su injekcije efikasne u eliminisanju ili osetnom smanjenju nivoa spermatozoida u semenoj tečnosti. Samo su muškarci koji više uopšte nisu proizvodili spermatozoide ili oni koji su ih imali vrlo malo, učestvovali u daljem, dvogodišnjem toku istraživanja.

Tokom tog perioda beleženo je samo devet trudnoća kod partnerki učesnika u istraživanju, što znači da je muška hormonska kontracepcija zakazala u otprilike jednom na 100 slučajeva, što dr Gu ocenjuje kao "izvanredan rezultat" u poređenju sa onima koji se postižu drugim metodoma, kao što su upotreba kondoma ili kontraceptivnih pilula.

Nisu uočeni nikakvi ozbiljni neželjeni efekti injekcija testosterona, a sposobnost proizvodnje spermatozoida nije se obnovila po završetku istraživanja samo kod dvojice ispitanika.

Kineski stručnjaci ističu da bi ipak trebalo istražiti dugoročniju efikasnost i bezbednost ovog metoda muške kontracepcije.

(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images)
02-06-2009 01:34 AM
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Saveti za muškarce: Kako razumeti ženu Anchy-XD 0 1,823 23-09-2011 02:41 PM
zadnja poruka: Anchy-XD

Skoči na forum: