Teorija recepcije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Teorija recepcije
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


... Naime, u toku napredovanja naučnog bavljenja književnošću uočena je potreba da se neki pojmovi preciznije definišu, odnosno da se uvedu novi. Tako je pored klasičnih termina istorije i teorije književnosti uveden jedan novi termin, nauka o književnosti, koji je, po mišljenju nekih autora, širi, te pored pomenuta dva obuhvata i diskusiju o tome šta je književnost i kako joj treba pristupiti, odnosno kako je treba istraživati. U okviru pomenute diskusije u drugoj polovini 20. veka izdvojilo se i paralelno razvijalo nekoliko različitih gledišta, koja su često bila na, čak, opozitnim polazištima i između kojih je vođena žestoka diskusija. Jedan od ovih pravaca predstavlja i teorija recepcije, koja će biti predstavljena u ovom radu.
Osnovni cilj i svrha rada jeste da objasni i prikaže razvoj i suštinu teorije recepcije u književnosti kao i neke od njenih najznačajnijih predstavnika.


Teorija recepcije

Činjenica da se književni tekstovi ne samo pišu i prezentuju, nego i slušaju i čitaju, podrazumevala se oduvek, ali je u okviru nauke o književnosti tek od skoro, tačnije od kraja šezdesetih godina dvadesetog veka, postala predmet teorijskih promišljanja i metodološki zasnovanih ispitivanja.
Među prvima je na problem zanemarivanja recipijenta u bavljenju književnim tekstovima ukazao Leo Levental pomenuvši u svom radu Zur gesellschaftlichen Lage der Literatur da je proučavanje delovanja književnih dela, koje po njemu predstavlja centralni zadatak istraživanja, potpuno zanemareno, iako u novinama, časopisima, pismima i sećanjima postoji beskonačan materijal, koji može puno da saopšti o prijemu dela u određenim društvenim grupama i kod individua. Leventalovo ukazivanje nije dovelo do daljeg posvećivanja recipijentima književnih dela, jer je ubrzo posle njega usledio period nacionalsocijalizma, a zatim i posleratni period odbijanja postavljanja društvenih pitanja u nauci o književnosti. Sredinom šezdesetih godina dvadesetog veka ovo pitanje je ponovo postalo aktuelno i njemu se posvetilo nekoliko poznatih imena nauke o književnosti...

S A D R Ž A J


UVOD 3
1 Teorija recepcije 3
ZAKLJUČAK 8
LITERATURA 9PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:39 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: