Teološko objašnjenje nauke i religije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,093
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Teološko objašnjenje nauke i religije
UVOD

Filozofija je nauka o pojmovima i njihovim svojstvima koje umna bića primećuju i o njima stvaraju određene misaone predstave, stavljajući ih u jedan odnos prema uzroku nastanka i drugim bićima sa kojima mogu imati određeni odnos. Naime, ako je neki pojam (predmet) vidljiv ili samo saznatljiv, on je i predmet uma, pojam koji um saznaje u nekom procesu saznavanja. Sistematsko i metodičko postavljanje i rešavanje različitih pitanja, koja se o svakom pojmu mogu postaviti, predstavlja posebnu delatnost, koju su Stari Grci nazvali „ljubavlju prema mudrosti“ (filozofijom), a one koji se njom bave „ljubiteljima mudrosti“ (filozofima).

Ako filozofiju ovako razumemo, razumet ćemo da je to, u biti, spoznaja o svemu, što, po prirodi stvari, filozofija i jest. Tako svako saznanje, bilo da je saznato ili je predmet saznavanja, postaje predmet filozofskog mišljenja. Broj pitanja o kojima su filozofi raspravljali vremenom je rastao, a raslo je i saznanje o srodnosti pojedinih pitanja, pa se nametnula potreba da se određena pitanja svrstaju u izdvojene celine i tako pažljivije proučavaju. Ovo izdvajanje određenih pitanja u zasebne celine se ne sme shvatiti kao zasnivanje nove nauke, znanosti i mudrosti izvan okvira filozofije, nego samo kao izdvojeni deo filozofije .

Sadržaj

UVOD 3
1.1 Teološko objašnjenje nauke i religije 4
ZAKLJUČAK 8
LITERATURA 9


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:28 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Karl Marx - filozofija religije Dzemala 0 4,608 02-06-2010 11:52 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Budizam - između filozofije i religije - filozofija Dzemala 0 3,370 02-06-2010 11:39 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: