Teogonija Hesiod

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Teogonija Hesiod
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Hesiod (Ἡσίοδος) je starogrčki pesnik iz VIII veka p.n.e. Autor je Teogonije, speva koji predstavlja glavni izvor za grčku mitologiju. Prvi je pesnik koji o sebi daje biografske podatke. Ne zna se kad je tačno živio. Pretpostavlja se da je nešto mlađi od Homera i da je njegovo stvaralaštvo bilo u punoj snazi krajem 8. veka p. n. e. Mada su mmnogi pisali da Hesiod nije ni postojao, mnogi autori i su dokazali da dva dela sigurno pripadaju Hesiodu: „Teogonija” (1022 heksametra) i „Poslovi i dani” (828 heksametara).

Na završetku „Teogonije” Heziod je najavio svoju novu pesmu koja će ispevati stihove o ženama koje su kao ljubavnice bogova rodile, junake heroje, slavno potomstvo. Verovatno zbog toga, delo - pesma „Katalog žena” se često pripisivala njemu. „Katalog žena” je imao pet knjiga čiji sadržaj čine velik broj mitoloških priča iz različitih krajeva Grčke.

U spevu „Poslovi i dani”, Hesiod navodi da mu je otac napustio eolsku Kimu u Maloj Aziji te da se on nakon toga naselio u beotskom selu Askri. Posle očeve smrti, sa svojim bratom Perzom vodio je sudsku parnicu oko nasledstva, ali je spor izgubio jer je njegov brat potkupio sudije. Posle suđenja brat je potrošio sav novac i bio je spreman da ponovo povede parnicu. Takav redosled događaja daje pravo i povod Heziodu, da u poemi, on svoga brata posavetuje da radi i da započne čestit život. Ne zna se štoa se tačno dalje dešavalo sa Heziodom, a ni gde je živio, ali, najverovatnije on se bavio poljoprivredom i svoje iskustvo utkao u poemu. Od autobiografskih podataka može se još saznati i to da je u Halkidi na Eubeji, na takmičenju pesnika, povodom Amfidamantove sahrane osvojio tronog koji je posvetio helikonskim Muzama. „Poslovi i dani” je poema o radu, i napisana je kao opomena bratu pijanici Perzu kojem pesnik daje niz saveta kako će početi živeti na častan način. Iz mita o Prometeju, Pandori i mita o pet rodova ljudi: (Zlatnom rodu, Srebrnom rodu, Bronzanom rodu, Gvozdenom rodu, Rodu polubogova), Hesiod izvodi misao iz koje se vidi da je nekad, u prošlosti život bio bezbrižan i sretan, nasuprot njegovom vremenu gde je sve gorko i oporo: ...

Sadržaj :


UVOD 3
1.1 Teogonija 4
1.1.1 Sadržaj Teogonije 4
1.2 Kosmologija po Hesiodu 5
1.3 Hesiod u antičkoj filozofiji 6
1.4 Kosmološki period antičke misli 7
1.5 Titanomahija 8
1.6 Hesiod – učenje o uzrocima 8
1.7 Okean kao prapočetak i uzrok 10
1.8 Haos i Eros kod Hesioda 11
1.9 Iskonske sile po Hesiodu 14
1.10 Hesiod i etika 16
1.11 Legenda o Ateni 17
ZAKLJUČAK 20
LITERATURA 21


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:42 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: