Templari

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Templari
UVOD

Red siromašnih vitezova Solomonovog hrama, poznatiji kao Red hrama ili Vitezovi templari, osnovao je francuski plemić Ig de Pajen (Hugue de Payen) oko 1119. u Jerusalimu. Sveti Grad, koji se vratio u hrišćanske ruke posle Prvog krstaškog rata završenog pre 20 godina, bio je glavno odredište hodočasnika iz Evrope. Oni su dolazili u gomilama, nesvesni opasnosti u koju srljaju – putevi oko Jerusalima behu ozloglašeni zbog bandi razbojnika koje su harale njima, i koji su vrebali putnike na Sveta mesta.

Ponekad su ti razbojnici bili Saraceni - ponekad propali krstaši. Da bi se suprostavio toj opasnosti, Ig de Pajen je sakupio grupu od devet vitezova koji su imali zadatak da stanu u zaštitu hodočasnicima. Ig i njegova braća nisu se uklapali u uobičajenu predstavu koju imamo o vitezovima. Oni nisu imali novca, nosili su odeću koja im je poklonjena i u prvim godinama svog postojanja stalno im je nedostajala oprema i novi regruti. Pa ipak su 1129, na Saboru u Troju, templari gotovo preko noći postali junaci hrišćanske Evrope, a papa je između 1139. i 1145. izdao tri bule u kojima je proklamovano da se templarima daje gotovo apsolutna moć, te da oni ne odgovaraju nikome drugome do samom papi. Bio je to jedan od najkrupnijih obrta u srednjem veku, ako ne i u čitavoj evropskoj istoriji.

Sadržaj

UVOD 3
1 Uspon templara 4
2 Pravilnik i svakodnevni život templara 5
3 Priliv poseda i novca 7
3.1 Papsko priznanje 8
4 Struktura templarskog reda 9
4.1 Gral 11
5 Kulturni i društveni doprinos Templara 11
6 Gašenje reda 14
6.1 Optužbe protiv templara 15
ZAKLJUČAK 16
LITERATURA 18
Dodatak I – Hronologija 19
Dodatak II – Spisak velikih majstora 21


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:55 AM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: