Temperatura

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Temperatura
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


... Tермодинамичка равнотежа има занимљиво својсто еквиваленције, које се понекад наводи као нулти закон термодинамике: ако су два тела у термодинамичкој равнотежи са трећим, онда су и међусобно у термодинамичкој равнотежи. Ово звучи тривијално, но изражава нешто врло далекосежно: свако тело може служити као термометар, и сви ће се термометри слагати, које је тело од два топлије. Колико треба чекати на изједначење температуре, то зависи о материјалу: краће за метале, дуже за керамике; краће кад су тела мања, а дуже кад су већа. Ово води на појмове термичке проводљивости и топлотног капацитета. Битно је уочити, да термодинамика нема тумачења, зашто су топлотни капацитет по јединици масе, или термичка проводљивост, различити код разних материјала. У том се смислу каткад каже, да је термодинамика феноменолошка дисциплина.

Предмет овог рада биће један од сегмената којим се бави термодинамика а то је температура. Циљ рада јесте да прикаже и објасни: појам и дефиницију температуре, начин мерења температуре као и инструменте који се користе приликом њеног мерења.

Температура

Појам и дефиниција температуре


Температура (лат. температура – блага топлина, ублажавање) јесте физикална величина која представља степен загрејаности тела. Температура је физичка особина система која лежи у суштини нашег осећаја за хладно и топло па се за тело које има вишу температуру каже да је топлије. Температура је повезана са термичким кретањем молекула или атома, тј. са термодинамичким стањем тела и његовом унутрашњом енергијом.
“Температура је један од основних појмова у термодинамици. Као и многи други важни појмови физике, и појам температуре пренесен је у науку из свакидашњег живота. Сви знамо смисао изрека: снег је хладан, пећ је топла… Таквим изјавама ми оцењујемо температуру снега, пећи… и то с обзиром на температуру нашег тела, или тачније, с обзиром на температуру наше коже. Температуром се изражава интензивност некога посебног својства материјалних тела које осећамо додиром и оцењујемо изјавом да су нека тела топлија или хладнија од неких других. Температура је толико важна величина у проучавању топлинских појава да је строго дефинирана такозваним нултим законом термодинамике“. . .

С А Д Р Ж А Ј


УВОД 3
1 Температура 3
1.1 Појам и дефиниција температуре 3
1.2 Мерење температуре 4
1.3 Инструменти за мерење температуре 5
ЗАКЉУЧАК 9
ЛИТЕРАТУРА 10PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:51 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: