Swot analiza kao alat generisanja strategije preduzeća

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,233
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Swot analiza kao alat generisanja strategije preduzeća
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

Dobro strategijsko upravljanje znači:

1. da se upravlja uz uvažavanje uočenih mogućnosti i opasnosti koje postoje u sredini i da se obraća pažnja na bitna društvena pitanja;
2. da se izvorima stategijski upravlja uzimajući u obzir njihovu snagu i slabost i da preduzeće ume da koristi svoje sposob¬nosti;
3. da su vrednosti preduzeća usaglašene sa potrebama sredine i kritičkim faktorima uspeha i da su vrednosti pri¬hvaćene ne samo od menadžmenta već i od zaposlenih.

Od informacija za strategijske odluke se ne može očekivati da daju potpuno jasnu predstavu o budućnosti koja očekuje preduzeće, već da ukazu na delovanje elemenata (pojedinaca, organizacija i institucija) i faktora (ekonomskih, tehnoloških, socioloških, političkih, ekoloških) koji utiču na strategijsku poziciju preduzeća u sredini.

Informacije treba da pomognu ne samo da se proceni potencijalni dobitak već i gubitak. Utvrđivanje rizika je moguće ako se odgovori na pitanje - u kojoj meri rezultati poslovanja mogu biti gori od pretpostavljenih ako dođe do teškoća u sprovođenju strategijskih odluka.

Kako su strategijske odluke nestrukturirane to se za njih koriste uglavnom nestrukturirane informacije. Informacije o sredini su potrebne da bi se ustanovilo stanje i tendencije na područjima poslovanja za koje je preduzeće zainteresovano. Potrebne su informacije o karakteristikama poslovnih po¬dručja - mogućnostima i ograničenjima koje očekuju pre¬duzeće u budućnosti i koje zahtevaju blagovremeno donošenje strategijskih odluka. U analizi strategijskih opcija poželjno je imati i informacije koje omogućavaju procenu ekološkog ogra-ničenja na mogućim pravcima rasta i razvoja preduzeća. Neophodno je ne samo da se proceni stanje u sredini već i potencijal i sposobnost preduzeća da bi se ostvarila relativno trajna konkurentna prednost.

Uspešnost strategije je uslovljena određenim strukturnim determinantama kao što su ulazak novih preduzeća u granu, relativna moć kupaca i dobavljača, kao i pojavom supstituta. Strategijske mogućnosti preduzeća uslovljene su karakteristi¬kama delatnosti - fragmentisana, nastajuća, zrela i opadajuća, a istovremeno da li proizvodi spadaju'u bazične proizvode svakodnevne upotrebe ili se radi o proizvodima čija proiz¬vodnja prolazi kroz ubrzane tehnološke promene.

Sadržaj

UVOD
1.1 Strategija kao koncept upravljanja preduzećem 4
1.2 Definisanje pojma strategija preduzeća 5
1.3 Strategija rasta i razvoja preduzeća 7
1.4 SWOT analiza 9
1.5 Postupak izrade SWOT analize 10
1.5.1 Konstruisanje IFE matrice kroz identifikaciju snaga i slabosti 10
1.5.2 Konstruisanje EFE matrice kroz identifikaciju prilika i pretnji 11
1.5.3 SWOT matrica 12
1.6 Interna SWOT analiza 13
1.6.1 Strategijske opcije preduzeća 15
ZAKLJUČAK 18
LITERATURA 21


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:19 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Analiza tehnika odbrane polja derrick 0 3,204 11-10-2013 03:44 PM
zadnja poruka: derrick
  Komparativna analiza medija kao prenosilaca promotivnih poruka u turizmu derrick 0 2,077 08-08-2013 12:20 PM
zadnja poruka: derrick
  Analiza konflikta derrick 0 3,488 08-02-2013 12:48 PM
zadnja poruka: derrick
  Strategija, izvor i oblikovanje strategije Maja 0 2,402 02-02-2012 01:13 PM
zadnja poruka: Maja
  Spajanje preduzeća kao vid finansijskog restruktuiranja Maja 0 1,982 02-02-2012 01:09 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: