Sve o mazdi rx8

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Jovica
Unregistered

 
Poruka: #1
Sve o mazdi rx8
[Slika: mazda%20RX8%208.jpg]

RX-8

Mazda se ne boji da proizvede drugačije modele, a to dokazuje i RX-8. Ne pokorava se konvencijama standardnih kupea, time što ima i dvoje dodatnih zadnjih vrata, atipično za jedan sportski kupe. Ugrađenim novim vratima olakšan je pristup putnika zadnjim sedištima, a kao još jedna prednost navodi se jedinstven motor. U smislu dizajna, ovom modelu se ne može ništa zameriti - kako god da je pogledate ističe se prepoznatljivim stilom. Kabina je veoma praktiča, a ima i dovoljno mesta za dvoje odraslih na zadnjoj klupi. Prtljažnik je solidnog kapaciteta, pa ova Mazda i pored sportskih karakteristika ima i veoma dobru notu praktičnosti, što će dosta kupaca posebno ceniti. Auto je odličan za vožnju, upravljač je precizan, ali kritike su upućene na motor. Iako pristojne jačine, i odličnog zvuka, za sportkse performanse moraćete malo da ga pomučite. Rezultat toga je naravno loša potrošnja goriva. U avgustu 2008.godine, došlo je do manjih izmena na modelu, pa je novi model dobio oznaku RX-8 R3. Promene su obuhvatile manje izmene u dizajnu, unapređenu suspenziju, a slabiji motor je izbačen iz ponude.

Performanse: Samo jedan motor je dostupan kod RX-8, ali on dolazi u dve verzije: sa 192KS i 231KS. Zbunjuje činjenica da slabiji motor ima više snage od jačeg, ali dok jači dolazi sa šestostepenim menjačem, slabija verzija ima petostepeni takođe manuelni prenos. Sam motor ima radnu zapreminu 1.3L, a male je veličine zahvaljujući neobičnom dizajnu motora. Na papiru motor je zadovoljavajuće jačine, ali u realnim uslovima moraćete malo jače da pritisnete papučicu gasa kako bi postigli bolje performanse. Prijatnog je zvuka sve do 9 hiljada obrtaja, ali u višim brzinama na manjem broju obrtaja auto ostaje bez daha što može biti zamorno na autoputevima. Do brzine od 100km/h stiže za samo 6.4s, nažalost pri agresivnijoj vožnji, ionako velika, potrošnja goriva drastično raste.

Komfor: Vozač i suvozač imaju dovoljno mesta, a sedišta su udobna i dovoljno potporna za leđa. RX-8 je udobna putna krstarica, mada zvuk motora može postati malo jači pri većim brzinama pogotovo kod verzije PZ i R3. Navedeni modeli imaju i malo tvrđe amortizere što će se pritetiti posebno na neravnom putu. Viši vozači bi trebalo da izbegavaju odabir i staklenog krova s obzirom da ograničava prostor za glavu. Klima ulazi u standardnu opremu kod svih modela, a putnici na zadnjim sedištima imaće dovoljno mesta i na dužim putovanjima (iako konkurenti nude više prostora). Kapacitet prtljažnika je veoma korisnih 290L (skoro isto kao Opel Corsa).

Sigurnost: RX-8 još uvek nije testiran na Euro NCAP-ovom crash testu, ali činjenica je da dolazi sa zaista mnogo sigurnosne opreme: šest vazdušnih jastuka, kontrola stabilnosti itd.

Pouzdanost: Novi dizajn (rotor) motora je trpeo razne kritike, ali Mazda tvrdi da je većinu problema uspešno rešila. Neophodno je poštovanje intervala održavanja, jer na primer ukoliko ne menjate ulje na vreme, može doći do prebrzog habanja materijala što je duže staze mnogo skuplja alternativa. Sve ostalo bi trebalo da bude dosta pouzdano na ovom automobilu. Preporuka je na svakih 750 pređenih km proveravati količinu ulja, i tako sve do nekoliko hiljada kilometara.

Pozitivne osobine:
Jedinstven dizajn, odlične performanse, četiri veoma upotrebljiva sedišta.

Negativne osobine:
Da bi izvukli maksimalne performanse motora, morate ga voziti na velikom broju obrtaja, a rezultat toga je prevelika potrošnja.

izvor
Brendovi
09:29 PM
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Sve o nitru Jovica 0 2,883 12-06-2009 04:59 PM
zadnja poruka: Jovica
  Za sve koji vole lep izgled automobila.. kalamunja 1 6,302 13-05-2009 04:50 PM
zadnja poruka: Jovica

Skoči na forum: