Svakodnevni zivot

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Svakodnevni zivot
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Sociologija kao nauka o društvu i njegovim odnosima daje odgovore na mnoga pitanja kako na globalnom tako i na individualnom planu. Naime, područje sociološkog delovanja polazi od analiza običnih, svakodnevnih kontakata među anonimnim pojedincima na ulici pa do izučavanja socijalnih interakcija na globalnom nivou. Ipak, iako zazire u najsitnije pore društva i društvenih odnosa u sociologiji i dan danas postoje otvorena pitanja na koja se ne može dati jasan odgovor.
Svakodnevni život je termin koji se često koristi u terminologiji i prisutan je kako u urbanom slengu tako i u običnom žargonu ali pravo značenje ovih reči i prava definicija koja će striktno odrediti iste bukvalno ne postoji. U ovom radu želim da približim problematiku definisanja pojma svakodnevni život i predstavim nekoliko različitih pristupa ovoj temi.

PROBLEMATIKA

Istorijska dimenzija


Svakodnevni život kao pojava koja je vremenski promenjiva prisutna je od davnina. Svaka vremenska epoha sa sobom nosi svoje odlike i utiče na svakodnevnicu tog perioda. Nažalost danas imamo malo podataka o tome kakav je svakodnevni život izgledao vekovima unazad. Istorija pamti samo poznate ličnosti i bitne datume koje njih prate i bukvalno je nemoguće saznati recimo šta je najobičniji seljak imao za ručak.
Istorijska dimenzija svakodnevnog života predstavlja sve ono što je ljude okruživalo u određenom vremenskom dobu bilo da je to pre nekoliko dana ili nekoliko vekova. U tom trenutku ona podrazumeva svaki kako globalni tako i individualni način življenja.
Bitno je uvideti da se svakodnevni život menja proticanjem vremena stoga je i neophodno pogledati unazad i videti kako je nekada svakodnevni život izgledao u odnosu na danas. Danas, nažalost možemo samo da damo neke pretpostavke ili da bliže proučimo stare rukopise, pogledamo freske u manastirima i opet nećemo biti apsolutno sigurni oko nekih stvari.

Individualni pristup

Šta je svakodnevni život? Koliko teško može biti, dati adekvatan odgovor na tako jednostavno pitanje. Pitanje je sasvim obično ali ipak ukoliko nespremni pokušate sami da date odgovor na isto doćićete do zaključka da formulisanje prave definicije „šta je svakodnevni život“ i nije tako naivna stvar. Svakodnevnica podrazumeva učestali tok nekog dešavanja, neke pojave, ili skupa istih koji se ponavljaju iz dana u dan. Bitna stavka jeste da se te konkretne stvari ponavljaju. Po tome možemo reći i da je ne svakodnevni život ono što se dešava ponekad! Ali da li to definiše „ne svakodnevnu“ pojavu i šta onda svakodnevnica i svakodnevni život konkretno znače?
Kada pristupamo problematici na ovaj način moramo razgraničiti da nije svakodnevno samo ono što se dešava svakog dana. Naime, značenje svakodnevnog ne možemo uzeti u bukvalnom smislu. Samo ime vara i zavodi. Značenje je kompleksnije. Dešavanja koja su svakodnevna uslovljena su motivima delovanja, modalitetom delovanja i subjektivnim stavom pokretača koji je nosioc delovanja. Stoga sam oblik i karakter nekog delovanja ne zavisi od toga da li se ponavlja svakog dana ili ne. Može se nešto događati svakog dana a da to ne bude svakodnevno.

Filozofski pristup

Sa stanovišta filozofije svakodnevni život možemo bliže objasniti kao delovanje i težnju koja je naša primarna orijentacija.
Svakodnevno delovanje je jedinstveno gledano na mikroplanu i bez njega ne možemo. Svakodnevno znanje je rezultat koji proizilazi iz rada, potreba, zabave tako da čisto empirijsko znanje u suštini danas ne postoji. Nema teorijskog znanja u svakodnevnom životu. Postoji samo znanje koje ima istinu kao vrednost i svakodnevne pojave kao merilo. Tako recimo arhitekta može osmisliti kuću ali je neće znati sazidati.
Opažanje kao jedno od osnovnih pokretača motiva delovanja nije čist prirodni čin već je ljudski čin (npr. afrikanac u pustinji nađe kompjuter; neće ga opaziti). Umetničko opažanje prelazi horizont svakodnevnog opažanja. Svakodnevno znanje ima objektivni karakter. Postoji zbir znanja koje svaki pojedinac mora da savlada npr. da bi živeli u gradu moramo da znamo da prelazimo ulicu. Svakodnevno znanje ima i normativni karakter gde ljudi kao nosioci svakodnevnog znanja moraju da ga usvoje da bi ljudstvo moglo da opstane.

Empirijski pristup

Možete pokušati da empirijskim metodama date odgovor na pitanje „šta je svakodnevni život“. To bi najlakše uradili ukoliko bi posmatrati druge i navodili ih da daju odgovor na postavljeno pitanje. Na globalnom planu može se grubo odrediti šta je to ono što je svakodnevno


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:15 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Emocionalni život u adolescenciji flyKKiller 0 7,792 13-11-2010 02:07 AM
zadnja poruka: flyKKiller
  John Minard Cans (John Maynard Keynes) - zivot i djelo Vesnica 0 3,452 09-05-2010 12:19 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Emocionalni život čoveka. Razvoj emocija Autor1 0 4,947 04-04-2010 03:48 PM
zadnja poruka: Autor1
  Promene su život derrick 0 2,326 14-10-2009 09:59 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: