Superracunar ceka kraj ekonomske krize

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Jovica
Unregistered

 
Poruka: #1
Superracunar ceka kraj ekonomske krize
[Slika: v134699p0.jpg]

Japanska korporacija NEC saopštila je da će se zbog ekonomske krize povući iz vladinog projekta za izradu najbržeg superračunara na svetu.

Odluka bi mogla da uspori ambiciozan plan Japana da napravi najbrži svetski računar, brzine 10 petaflopa, što znači da bi mogao da obradi 10 miliona milijardi računskih operacija u sekundi.

Kompanija "Hitači", koja je sarađivala sa NEC-om, moraće takođe da se povuče iz projekta. Istraživački institut Riken, koji finansira država, saopštio je d će morati da revidira projekat za izradu superračunara, čija vrednost se procenjuje na 110 milijardi jena, odnosno 1,15 milijardi dolara.

Riken nije saopštio koje kompanije bi mogle da zamene NEC i Hitači, ali je najavio da planira da završi projekat 2012. godine, kao što je planirano, dok bi prototip trebalo da bude završen do marta 2010.
godine.

NEC je prošle poslovne godine, koja se završila u martu, imao gubitak od 296 milijardi jena, odnosno tri milijarde dolara, dok je u prethodnoj godini imala profit od 22,7 milijardi jena.

Do sada najveću brzinu od jednog petaflopa postigli su prošle godine američki naučnici, a u izradu je bio uključen IBM.

Superračunari se koriste za zahtevna istraživanja u simulacijama klime, meteorologiji i kosmičkim istraživanjima.

(Beta/AP)
02:37 AM
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: