Sukobi u porodici

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,082
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Sukobi u porodici
UVOD

Sticajem raznih društvenih činilaca i uslova porodica je tokom istorije prolazila kroz razne faze svog razvitka. Menjala je pojavne oblike, bila izložena različitim pritiscima, ali je izdržala sve istorijske promene, tako što se prilagođavala izmenjenim društvenim prilikama i uslovima. U tom velikom vremenskom nizu, porodica je doživljavala različite promene, čak je bilo pokušaja i da se negira ili ukine. Međutim, bez obzira na različite teorijske i ideološke kontraverze o značaju porodice, ona se održala u svim društveno-ekonomskim formacijama, i do današnjeg vremena ostala kao nezaobilazna institucija ljudskog roda. Zato se kaže da je porodica najprirodnija i najstarija od svih zajednica. Porodica je sastavni deo društva, pa se porodični odnosi ne mogu posmatrati izvan društvene stvarnosti, odnosno odvojeno od drugih društvenih odnosa i pojava. Kako je problem porodice veoma složen, to se proučavanjem porodice, kao osnovne ćelije društva, bave mnoge naučne discipline, kao što su pravo, sociologija, psihologija, etnologija itd. Porodično pravo koristeći dostignuća svih tih nauka, najiscrpnije reguliše odnose u porodici pozitivnim pravnim propisima koji istovremeno odgovaraju zahtevima savremene nauke i našoj društvenoj stvarnosti. Zadatak porodičnog prava je da štiti porodicu i da obezbedi pravilno razvijanje odnosa među njenim članovima.

Zdrava i usklađena porodica omogućava nesmetan razvoj pojedinca i predstavlja čvrstu osnovu za pravilan razvoj društva. Svako društvo nastoji da porodicu i porodične odnose uredi i pravno reguliše u skladu sa svojim potrebama. Otuda i konstatacija E. Froma "da svako društvo ima onakvu porodicu kakvu zaslužuje". Zbog složenosti savremenog društva i načina života porodica se nalazi u mnogim psihološkim, psihopatološkim, socio devijantnim, moralnim i egzistencijalnim problemima.

Sadržaj

UVOD 3
1 Pojam i funkcije porodice 4
1.1 Savremene porodice 6
1.2 Funkcije porodice 9
1.3 Brak i njegova funkcija 10
2 Krize i konflikti u savremenoj porodici 12
2.1 Nasilje u porodici 14
2.1.1 Međupartnerski sukobi 14
2.1.2 Nasilje nad decom 17
ZAKLJUČAK 19
LITERATURA 21


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:55 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Nasilje u porodici 2 derrick 0 2,049 21-09-2013 12:36 PM
zadnja poruka: derrick
  Optužba za nasilje u porodici Dzemala 0 1,972 18-08-2011 03:07 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Optužba za nasilje u porodici Dzemala 0 2,235 13-04-2011 03:13 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Nasilje u porodici Dzemala 0 2,508 03-03-2011 03:49 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Sociološka teorija o klasičnoj i savremenoj porodici Dzemala 0 2,355 10-09-2010 04:17 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: