Sudbina renesansne žene - ženski likovi u komediji Dundo Maroje Marina Držića

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,089
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Sudbina renesansne žene - ženski likovi u komediji Dundo Maroje Marina Držića
UVOD – „Dundo Maroje“ i petrarkizam

Dundo Maroje je po tipu učena ili eruditna komedija u prozi (commedia erudita, klasična, sa napisanim tekstom, u pet činova, s tzv. stajaćim likovima, npr škrti starac, zaljubljeni mladić, obesna služavka i sl, bez improvizacija kao u commediji dell'arte - komedija veština ili umeća, gluma, ples, muzika i dr, improvizacije bez zadanoga teksta; putujuća pozorišta). Sadržajno je komedija karaktera i komedija intrige koje se radnja zasniva na sukobu starosti i mladosti - oca, Dunda Maroja i njegovog rastrošnog sina Mara. To je nastavak izgubljene komedije Pomet, čija se radnja odvijala u Dubrovniku, a ovde se sve dešava među Dubrovčanima u Rimu, u Italiji. Zaplet počinje u trenutku kad stari trgovac Dubrovčanin dolazi u Rim da se obračuna sa sinom koji sav kapital, namenjen trgovanju, troši na lepu i skupu kurtizanu Lauru. U zapletu radnje glavnu ulogu ima Pomet, sluga grofa Uga Tudeški (Nemca), samouvereni, inteligentni i samosvesni renesansni junak iz naroda koji za svoju sreću (Fortunu) i lični probitak upravlja likovima i njihovim sudbinama, svojevrstan Držićev alter ego.

Ovo je najslavnija i u novije vreme najprikazivanija Držićeva komedija, vrlo opsežna i dramaturški složena, sa velikim brojem - čak tridesetak - najrazličitijih likova, "našijenac" i stranaca. Suprotno komediji 16. veka u Italiji, Držić se ne oslanja na obrasce Plauta i Terencija, nego je potpunom neposrednošću reprodukovao život i njegovo naličje i prilagodio ih opštim formalnim načelima kakva su važila za savremeni teatar. Radnja je smeštena u Rim, a centralni motivi su novac i sukob rastrošne mladeži i konzervativne i škrte starosti. Novac je ključni pokretač zbivanja, zbog kojega se otac odriče sina i spreman je na obračun s njim, i obrnuto. Držić oštro kritikuje sveopštu pokvarenost i lakomost.

Sadržaj

UVOD – „Dundo Maroje“ i petrarkizam 3
1 Renesansne žene ispod maski – Laura i Pera 5
2 Žena iz naroda –Milašica 7
ZAKLJUČAK 10
LITERATURA 12


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:08 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Tragični ženski likovi u Šekspirovim dramama Magbet, Kralj Lir i Otelo derrick 0 1,531 13-10-2013 09:17 AM
zadnja poruka: derrick
  Lik žene u poeziji Mavre Vetranovića derrick 0 829 09-02-2013 12:21 PM
zadnja poruka: derrick
  Likovi stranaca u komediji Dundo Maroje Marina Drzića derrick 0 1,044 09-02-2013 12:19 PM
zadnja poruka: derrick
  Mitski likovi u Tireni Marina Držića derrick 0 1,075 09-02-2013 12:13 PM
zadnja poruka: derrick
  Književno prijateljstvo Marina Držića i Mavra Vetranovića! Dzemala 0 1,114 15-04-2011 06:59 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: