Sudbina knjige u vremenu digitalizacije -diplomski

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Sudbina knjige u vremenu digitalizacije -diplomski
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Knjiga kao najznačajniji produkt istorije civilizacije sada u vremenu digitalizacije, ubrzanog življenja, brzih i dostupnih komunikacija doživljava krizu koja je najprisutnija od Gutembergovog otkrića pokretnih slova do danas. Tradicionalna knjiga, kako je savremeni čovjek doživljava nalazi se na prekretnici: kako će nadvladati i u kom obliku nadolazeći talas digitalizacije, koja tehnološkim inovacijama i revolucijom u širokom zahvatu i te kako utiče na sudbinu najznačajnijeg produkta istorije civilizacije.
„ Kao izraz kulturne aktivnosti i sredstvo širenja ideja, poruka i znanja, knjiga je najveća čovekova dragocenost koju treba čuvati. U njenoj proizvodnji, još od Gutenbergova vremena pa do našeg današnjeg, važe pravila koja su primenjivana, ali i modifikovana zahtevima vremena. U ne tako davnoj prošlosti od grafičkog zanata, koji je nosio u sebi i mnogo umetničkog, stvorena je industrija, što je dovelo do slabljenja uticaja starih pravila važećih za zanatsko-umetničku proizvodnju. To, opet, ne znači da se današnja proizvodnja knjiga zasniva na proizvoljnosti. Pravila o opremi knjige postoje i danas, i imaju svoje opravdanje. Naravno, ukoliko su razumna i ukoliko doprinose osnovnoj svrsi knjige: da se svojim likovno-grafičkim rešenjima što lakše i brže približi kupcu.
Osnovna shvatanja klasika umetnosti knjige: Gutenberga, Šefera, Fusta, Alda Manucija, Garamonda, Beskervila, Didoa, Bodonija i drugih daleko su iza nas, ali su njihova iskustva ipak živa i dragocena. Kako opremiti knjigu, koristeći iskustva prošlosti i prilagođavajući je zahtevima sadašnjosti i budućnosti, postalo je centralno pitanje kojim se bave mnogi tipografski stručnjaci i umetnici – kreatori različitih profila.“

Kao što je kolumnist Obzervera Robert McKrum,napisao „Pisci, izdavači i prodavači knjiga proživljavaju najveću promjenu u literarnoj komunikaciji od Kakstona i Gutemberga“ (McKruma,2006). Knjiga je odštampano više nego ikada prije (treba napomenuti samo 160 000 novih knjiga i novih izdanja u Velikoj Britaniji u 2004. godini).Istovremeno podatci pokazuju da ljudi manje čitaju i bivaju okupirani drugim stvarima. Nove tehnologije, koje svakodnevno sve više nadiru i usavršavaju se mnoge odvraćaju, nesvjesno ili drugačije od čitanja. Istovremeno nove tehnologije pisanje i objavljivanje olakšavaju, bez obzira u kojoj formi i na kom mediju.

Bez valjanih ili ikakvih dokaza neki dušebrižnici tradicionalnoj knjizi već pišu zadnje dane postojanja u postojećem obliku, dok drugi zagovaraju bitne promjene kada u pitanju sudbina knjige, treći pak braneći ovaku knjigu današnjice proriču njenu novu renesansu.
Ovo istraživanje, kakvu ćemo imati knjigu u vremenu koje dolazi je značajno i zbog: budućih čitalaca, izdavača, knjižara, distributera, biblioteka,štampara, muzeja, arhiva,škola, instituta, faklulteta, univerziteta i uopošte svih onih koji se na bilo koji način bave ili zavise od knjige. A moramo priznati da je to široka populacija.
Ako bi precizno i sa dozom velike sigurnosti dokazali i pokazali kakvu ćemo knjigu čitati za dvadesetak godina onda bi to sada sve zainteresovane strane i te kako mogli odrediti i pripremiti za vrijeme koje će neumitno doći.Naši rezultati bi mogli odrediti čak i sudbine pojednih institucija i preduzeća.
Na ovaj način bi na vrijeme pripremili buduće čitaoce i ostale jer era digitalizacije nije samo vrijeme u kome živimo već je za korištenje knjige u digitalizovanom obliku pretpostavljena sa mnoštvom tehničko-tehnoloških pomagala i sredstava...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:33 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Diplomski rad - Plan projekta digitalizacije ostavštine Vatroslava Kolandera erik_bananamen 0 1,146 27-04-2011 10:27 PM
zadnja poruka: erik_bananamen

Skoči na forum: