Sudar brodova - hr

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,082
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Sudar brodova - hr
UVOD

Sudari su se događali od najstarijih vremena od kada se je čovjek upustio u plovidbu i u vezi sa sudarima i problem šteta. Protekom vremena počeli su se stvarati i sistematizirati običaji, a i vezi sa štetama počeli su se javljati i pismeni tragovi. U literaturi se navodi da su postojale odredbe već u Hamurabijevom zakoniku. Mnogo kasnije odredbe u vezi sa sudarima javljaju se u srednjevjekovnim zakonicima, naročito u statutima gradova koji su predstavljali centre pomorstva i te su odredbe bile manje više koncentrirane na odgovornost za sudar i na štete koje su nastale. Donesena su i Oleronska pravila, Ordonance de la marine marchande, Code de Commerce itd. Tek kasnije sredinom XIX stoljeća počele su se pojavljivati i norme o plovidbi/kretanju po moru i odredbe o izbjegavanju sudara.

Sudari brodova poseban su oblik pomorskih šteta (havarija), koji redovito uzrokuju teže materijalne posljedice za brodove, koje su najčešće partikularne, a rijetko se može dokazati Gh, tj. namjernost, razložnost i spas kod sudara. Brodovi su se sudarali kroz cijelu povijest, iako je do pojave motora sudaranje jedrenjaka bilo rijetko. Interesantno je da se pojavom radara povećao broj nezgoda jer pomorci na početku nisu znali tumačiti radarsku sliku. Sudar brodova je silovit doticaj (sraz) između dva ili više brodova. Sudar se odnosi na sve plovne objekte, uključujući hidroavione dok su na moru, kao i tegljene brodove i podmornice. Ne odnosi se na doticaje s obalom ili fiksnim objektima na moru kao što su valobrani, svjetionici, plutače i sl. U tom slučaju govori se o udaru.

Sadržaj

UVOD 3
1 Sudar u međunarodnom i hrvatskom pravu 4
2 Pojam i podjela sudara 5
2.1 Indirektan sudar 5
2.2 Neskrivljeni sudar 8
3 Naknada štete 10
ZAKLJUČAK 11
LITERATURA 13


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:28 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Funkcije turizma - hr derrick 0 3,440 11-10-2013 03:26 PM
zadnja poruka: derrick
  Poslovna komunikacija - hr derrick 0 3,012 04-08-2013 12:52 PM
zadnja poruka: derrick
  Seksualnost kroz kiparstvo i film - hr derrick 0 2,328 04-06-2013 10:42 PM
zadnja poruka: derrick
  Spašavanje na moru - hr derrick 0 3,455 04-06-2013 10:36 PM
zadnja poruka: derrick
  Sukob u agenciji Building and Dreams - hr derrick 0 1,860 04-06-2013 09:26 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: