Subjekti turizma i slobodno vrijeme

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Subjekti turizma i slobodno vrijeme
Subjekti turizma i slobodno vrijeme


Socioloski posmatrano subjekti turizma nijesu samo turisti, nego i svi oni koji se sa njima susrecu u smislu zadovoljenja potreba turista, vlastitih potreba, kulturnog sretanja I uopste uspostavljanja drustvenih odnosa sa turistima. Naravno potrebno je i sa naucnog i sa prakticnog stanovista posebno posmatrati kategoriju turista kao subjeata turizma njihovu strukturu, kvantitativna I kvalitativna svojstva individualne I grupne karakteristike. Covjek ne moze da iskaze individualno “JA” u sredini u kojoj zivi ima potrebu da makar privremeno promijeni tu sredinu i tako predstavlja potencijalnog turistu. Promjenom drustvene sredine, radne sredine, porodicne sredine prekoracuje granice te sredine i dolazi u situaciju ostvarivanja individualnih i porodicnih sloboda, makar privremeno i povremeno. Dakle covjek tj turista putuje da bi prekoracio granice prostora u kojem stalno zivi, da bi izasao iz prostora ali i iz sebe kakav je u tom prostoru.
Jedna od najbitnijih covjekovih odlika svakako je njegova sposobnost da prekoracuje postojece granice stvarnosti i da kida uzrocni niz. To mozemo uzeti kao ontoloski argument da je covjek u svom bicu turista. Covjekova potreba za stalnim mjestom boravka za stabilnom organizacijom individualnog i porodicnog zivota, za odrzanjem etnokulturnog identiteta svoje zajednice time se ni jednog momenta ne dovodi u pitanje, naprotiv turisticko bice coveka kvalitativno posreduje u stabilizovanju i obogacivanju covjekovog zivota i rada u sredini stalnog boravka, u svojoj porodici, preduzecu, lokalnoj sredini, u svojoj drzavi. Zadovoljavanjem turisticke potrebe fizickim iskorakom iz prostora i duhovnim iskorakom iz sebe covjek investira u svoj duh, svoju kulturu, pronalazeci tako odredjeni smisao zivota van svog svakodnevnog okruzenja, vracajuci se tom okruzenju bogatiji. Bogatiji jer je otkrio bogatstvo drugih kultura , civilizacija, ljepote prirode i kao takav siri, sposobniji i spremniji da obogacuje svoju sredinu, porodicu, zajednicu.
Ovdje se obogacuju tri bitna momenta:
1. Spoznanje (duhovna aktivnost)
2. Iskustvo (prakticna i estetska aktivnost)
3. Prekoracenje granica (u spoju spoznanja i iskustva)

Covjek ima neugasivu strast da spozna nedostupnu stvarnost i stekne nova iskustva i da na taj nacin pomjera granice svog svijeta. Radoznalost je autonomni motiv covjekovog duha koji se zadovoljava atraktivnoscu otkrivanja nepoznatog. Progresivne posledice su nesporne : ubrzavanje, produbljivanje i sirenje covjekovih saznanja. Turisticko bice covjeka i turizam se nesporno uklapaju u ovaj proces.
Ovaj proces prate i negativne posledice ali one ne mogu nikad dostici snagu argumenata koji bi sprecavao covjeka da traga za novim da prekoracuje granice postojeceg. Samo postovanje postojecih granica predstavlja novo saznanje i novo iskustvo, tako da bez obzira na posledice koje nekad imaju progresivni a nekad regresivni karakter i uprkos postojecim zabranama, covjek ce prekoraciti postojeca ogranicenja, prekrsiti postojeca i uspostaviti nova pravila i zakone.
Pod pojmom turiste podrazumijeva se posjetilac, izletnik, ekskurzista sa privremenim boravkom van mjesta svog stalnog boravka. Turistu moramo posmatrati kao: nosioca odredjene kulture, primaoca odredjene (nase) kulture, potrosaca turistickih usluga, korisnika odredjene hrane, rekreativca, ljubitelja prirode i tako dalje. Turista je subjekat koji dozivljava svoje putovanje i sve ono sto prati to putovanje: zadovoljstva, napore, nezadovoljstva, susrete, formiranje misljenja i stavova, prihvatanje odredjenih vrijednosti.
Sto se tice ekonomske svrhe turisti su sve osobe koje ispunjavaju dva uslova: da su odsutni iz mjesta stalnog boravka, da trose novac u mjestu gdje se nalaze a da pri tome ne zaradjuju novac u tim mjestima. Odsutnost turiste iz svog mjesta u socioloskom diskusu ne tretira se samo kao vremensko-prostorna odsutnost, vec i sa stanovista povratka turiste sa novim utiscima, idejama, pogledima i slicno.
Motivi turistickog putovanja i drustveni i socijalno-psiholoski uslovi da oni prerastu u ponasanje.

U socioloskom znacenju motiva izdvajaju se sledeci elementi:
a) kontekst znacenja,
b) onaj koji djela,
c) posmatrac,
d) ponasanje


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:36 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Planiranje razvoja turizma na teritoriji grada Beograda Dzemala 0 1,568 17-08-2011 07:06 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Ekonomski značaj turizma za privredu opštine Vrnjačka Banja Dzemala 0 2,054 17-08-2011 06:58 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Seminarski radovi iz Turizma Dzemala 0 3,270 09-02-2011 09:59 PM
zadnja poruka: Dzemala
  EKONOMSKI ASPEKT TURIZMA derrick 0 2,324 16-01-2010 09:27 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: