Stvarni i idealizovani svet u ribanju i ribarskom pregovaranju Petra Hektorovica

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,082
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Stvarni i idealizovani svet u ribanju i ribarskom pregovaranju Petra Hektorovica
UVOD

Petar Hektorović je rođen je 1487. u Starigradu. Kada su Turci udarili na Hvar, najviše je stradao Starigrad, a Petar se jedva spasio preplovivši u Italiju na ribarskom čamcu. Da sačuva sebe i građane, kada bi se napad ponovio, sagradio je Tvrdalj, utvrđenje blizu svoje palate pomoću čega su se spasili on i svi oni koji su se u nju sakrili. Umro je 1572. godine kada su Turci ponovo udarili. Doživevši u mladosti narodnu bunu i kugu, a zatim i provalu Turaka na ostrvo, u starosti je živeo mirnim i staloženim životom, posvetivši se lepim umetnostima i filozofiji, u kojima je uživao kao pravi renesansni esteta. U mladosti je pisao ljubavnu poeziju, ali od njegove mladenačke lirike ništa nije sačuvano. Hektorović je pisao pesničke poslanice, dopisujući se sa prijateljima i književnicima u drugim delovima Hrvatske i iznoseći u njima mnogo podataka o svom životu, radu, pogledu na svet.

„Ribanje i ribarsko prigovaranje“ je najvažnije delo Petra Hektorovića dovršeno 1566. godine, a objavljeno je 1568. u Veneciji. „Ribanje“ je narativni spev u tri dela u kojem Hektorović opisuje svoj trodnevni put od Hvara do Brača i Šolte, put na kojem su ga pratili i pravili mu društvo hvarski ribari Paskoj Debelja i Nikola Zet. Kao književna vrsta Ribanje je u književnoj istoriografiji različito određivano: nazivano je poslanicom, ponekad ribarskom eklogom ili idiličnim spevom, a drugi put realističnim izveštajem s puta ili dokumentarnim putopisom.

Sadržaj

UVOD 3
1 Stvarni i idealizovani svet u „Ribarenju i ribarskom prigovaranju“ 4
1.1 Osnovna tema i kratak sadržaj dela 4
1.2 „Ribanje“ kao izveštaj sa putovanja – žanrovska određenja 5
1.3 Ribanje kao viteški roman i potraga za vrlinom 7
1.4 Potraga za gralom 12
ZAKLJUČAK 15
LITERATURA 17


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:10 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Hamlet i svet oko njega Dzemala 0 5,666 03-03-2011 04:52 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: