Studija izvodljivosti proizvodnja jestivog ulja

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Studija izvodljivosti proizvodnja jestivog ulja
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadzmenta proizvodnje.

Proizvodnja jestivog ulja je veoma tražen posao i na osnovu plana proizvodnje ulja iz fabrike „Dijamant“ uradjena je studija izvodljivosti i korištena je metoda neto sadašnje vrednosti za ocenjivanje efektivnosti inženjerskog investicionog projekta.
Definisaćemo proizvod, odnosno vrste ulja koje će se proizvoditi. Odrediće se cena koštanja reprezentativnog proizvoda po godinama gde će se koristiti metoda direktnih i indirektnih troškova. Izvršena je analiza tržišta prodaje i nabavke i data je projekcija cene prodaje po godinama. Definisana je potrebna oprema sa pojedinačnim i ukupnim cenama i stepenom iskorišćenosti kapaciteta po godinama. Napravljen je materijalni bilans po godinama i napravljene je energetski bilans po godinama. Odredjen je broj radnika po godinama i izvršena je ekološka analiza projekta. Ovaj projekat vredi 8 godina. Na kraju su dati potrebni komentari inženjerskog investicionog projekta.

Preduzeće ne može da se u dužem vremenskom periodu zadrži na istom proizvodnom programu, tehnologiji, organizaciji i upravljanju. Jačanje globalne konkurencije i sve veći zahtevi kupaca traže od preduzeća da se menja i razvija. Proizvodni program nije statična kategorija, sa stalno istim količinama i strukturom proizvoda, već kategorija koja se neprekidno menja, zbog toga što su proizvodi podložni "zakonu nastanka i nestanka". Za preduzeće je veoma važna spoznaja da svaki proizvod ima svoj životni vek, jer ga neprestano upozorava da će mu opstanak biti doveden u pitanje ako u dužem vremenskom periodu zadržava isti proizvodni program. Osnov rasta i razvoja preduzeća je pronalaženje i iznošenje na tržište novih ili modifikovanih postojećih proizvoda. Neprekidno kreiranje novih i promene karakteristika postojećih proizvoda najbolja je strategija razvoja industrijskog preduzeća u poslovnom okruženju. Uvođenje inovacija u proizvodni program može da ima dvostruko značenje za industrijsko preduzeće: prvo, pruža mu veće izglede u konkurentskoj utakmici na tržištu i drugo, kvalitativna je promena u njegovom razvoju. Preduzeća koja uvode inovacije pod kojima podrazumevamo primenu nove ideje o tome kako da se unapredi proizvod, proces ili usluga, obično doživljavaju ubrzan razvoj. U stvari, preduzeća koja nova naučno - tehnološka znanja, putem inovacije pretvaraju u ekonomsku vrednost imaju nadprosečne stope rasta i ostvaruju nadprosečne finansijske rezultate zato što im se ulaganja u istraživanje i razvoj proizvoda, procesa i tehnologija relativno brzo vraćaju.
Međutim, neprekidni proces inovacija proizvoda, procesa, tehnologija i usluga primorava preduzeće da investira. A investiranje nije ništa drugo nego sadašnje ulaganje radi postizanja budućih efekata. Razvoj novih programa i projekata, kontroliše se i usmerava uglavnom investicionim ulaganjima. Ostavljajući po strani razlike među programima i projektima, može se istaći da se razvojni put svakog od njih sastoji od više međusobno povezanih faza od kojih svaka ima svoje proizvodne i ekonomske karakteristike, pa se zbog toga i različito reflektuju na poslovni uspeh preduzeća. Neosporno je, dakle, da je razumevanje ovih faza neophodno da bi se mogla uspostaviti kontrola nad resursima preduzeća, a radi ostvarivanja razvojnih ciljeva.
Aktivnosti izbora i realizacije projekta su takvog karaktera da zahteveju precizan postupak - redosled faza od ideje o projektu pa do faze njegovog izvršenja. Ove faze razvoja projekta poznate su kao faze životnog ciklusa projekta. U okviru svake faze projekta ispituju se, analiziraju i ocenjuju različiti elementi sa ciljem da se dođe do najbolje odluke. Jer, treba imati u vidu da se strateški ciljevi ostvaruju sa realizacijom jednog ili više pojedinačnih inženjersko - investicionih projekata. Svaki projekat predstavlja celovit poduhvat i njime se može odvojeno upravljati. Pri tome, svaki poduhvat sadrži:
• ideju o preduzimanju neke akcije,
• razradu te ideje (npr. u vidu poslovnog plana ili studije izvodljivosti) i
• njenu realizaciju.
Analogno ovome, a i na osnovu iskustva u realizovanju projekata smatra se da postoje tri osnovne faze u životnom veku projekata:
• faza oportuniteta,
• faza analize izvodljivosti i
• faza izvršenja.
Faza oportuniteta usmerena na pronalaženje i prikupljanje ideja i njihovo preliminarno ocenjivanje.
U drugoj fazi ideje od kojih se najviše očekuje moraju biti izložene detaljnoj poslovnoj analizi odnosno fizibiliti analizi, koja mora da odgovori na brojna pitanja. Analizira se i ocenjuje rizik, troškovi i koriste izabrane ideje i sagledavaju posledice po ukupnu uspešnost poslovanja preduzeća.
Treća faza, faza izvršenja počinje donošenjem odluke o realizaciji projekta i obuhvata sve aktivnosti od početka redovne proizvodnje - pregovaranje i ugovaranje, projektovanje, gradnju i puštanje u rad kao i kontrolu realizacije projekta (kontrola vremena, resursa i troškova).

1.1 Kratak istorijat fabrike

Tradicija "Dijamant" akcionarskog društva za proizvodnju ulja, masti i margarina Zrenjanin datira iz 1938. godine, kada je osnovano kao Fabrika ulja Beograd. Od tada se "Dijamant" neprekidno razvija, poštujući zahteve tržišta i proširuje svoje kapacitete, tako da se danas smatra najvećim proizvođačem ulja na Balkanu i jednim od vodećih proizvođača u Jugoistočnoj Evropi. Savremena tehnologija i sopstvena sirovinska baza omogućili su ovoj kompanijiprimatuodnosunakonkurenciju. Ono što "Dijamant" danas izdvaja od drugih proizvođača je izuzetno bogat i kvalitetan asortiman proizvoda. U svom proizvodnom asortimanu "Dijamant" ima preko 50 različitih proizvoda koji se mogu svrstati u nekoliko kategorija: ulje, margarini, majonezi, prelivi i sosovi, masti, aditivi i emulgatori. "Dijamant" je uvek spreman da udovolji zahtevirna svojih kupaca, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, kao i da prilagodi svoju tehnologiju, asortiman proizvoda, količine i vrstu pakovanja pomenutim zahtevima. U pogonirna "Dijamanta" dnevno se preradi, odnosno proizvede, 700 t suncokreta, 400 tona rafinisanog ulja, odnosno 250 tona jestivog ulja, 250 tona proteinskih hraniva, 100 tona biljnih masti, 65 tona margarina, 15 tona majoneza i 10 tona emulgatora za pekarsku industriju.

U okviru svog proizvodnog centra u Odžacima, "Dijamant" se bavi i preradom žitarica i proizvodnjom brašna, hleba i peciva, sa dnevnim kapacitetom prerade od 120 t pšenice i dnevnom proizvodnjom od 100 t brašna.
Od samog osnivanja "Dijamant" je primenjivao strategiju stalnog unapređivanja u svim aspektima rada razvoj sirovinske baze, modernizacija i proširenje proizvodnih kapaciteta, uvođenje novih proizvoda itd. "Dijamant" je jedna od prvih kompanija u SCG koja je stekla međunarodni sertifikat kvaliteta ISO 9001:2000 proširen na HACCP sistem.
I pored činjenice daje veoma teško zauzeti, a pogotovo očuvati lidersku poziciju na tržištu, "Dijamant" dobrom organizacijom postojećih resursa i stalnim ulaganjem u njih uspeva da odgovori svim izazovima savremenog poslovanja. Kao pokazatelj, odnosno potvrda iiderske pozicije, je visok nivo ispunjenih zahteva i očekivanja svih korisnika, "Dijamant-ovih proizvoda. "Dijamant" kao društveno odgovorna kompanija ulaže stalne napore u cilju poboljšanja uslova života i rada šire društvene zajednice, te se godinama pojavljuje kao značajan sponzor i donator obrazovnih institucija, naučnih ustanova, sportskih kolektiva, umetničkih udruženja, hramova, udruženja hendikepiranih, institucija za brigu o deci, bolnica, itd., ne samo u Opštini Zrenjanin, već i u čitavoj zemlji.

1 Uvod 3
1.1 Kratak istorijat fabrike 3
1.2 2005. godina u "Dijamant"-u 4
2 Analiza tržišta 4
2.1 Opis proizvoda 4
3 Proizvodnja jestivog rafinisanog ulja i potrebne komponente 10
3.1 Proces proizvodnje jestivog ulja 12
3.1.1 Čišćenje sirovine za izdvajanje ulja 12
3.1.2 Ljuštenje sirovine 12
3.1.3 Mlevenje zrna 13
3.1.4 Kondicioniranje – hidrotermička obrada materijala 13
3.1.5 Presovanje (Ceđenje) 13
3.1.6 Pužne prese 13
3.1.7 Odvajanje mehaničkih nečistoća – čišćenje ulja 13
3.1.8 Naknadna obrada ulja 13
3.1.9 AMBALAŽA I PAKOVANJE ULJA 14
3.2 Potrebna oprema za proizvodnju jestivog ulja 15
4 Cene koštanja proizvoda 16
4.1 Cena proizvoda direktnim troškovima 16
4.1.1 Cena jedne litre jestivog suncokretovog ulja 16
4.1.2 Cena jedne litre jestivog mešanog biljnog ulja 16
4.1.3 Cena pet litara ulja za prženje 16
4.2 Indirektni troškovi po godini 16
4.3 Prodajni troškovi din/god 17
4.3.1 Čista dobit 17
5 Ekološka analiza celokupnog projekta 18
6 Ocena projekta 19
6.1 Metoda neto sadašnje vrednosti 19
6.2 Ocena industrijskog projekta proizvodnje jestivog ulja 19
6.3 Iznos plaćanja kamate i vraćanje glavnice 20
6.4 Ocena projekta sa uračunatom pozajmicom 21
7 Zaključak 21
8 Literatura 22


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:46 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Fraktalna proizvodnja-proizvodni sistemi derrick 0 1,644 14-09-2013 12:27 AM
zadnja poruka: derrick
  Proizvodnja ratluka Vesnica 0 4,556 05-07-2010 09:51 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Studija izvodljivost proizvodnja jestivog ulja Vesnica 0 3,445 05-07-2010 09:50 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Proizvodnja kašastih sokova Vesnica 0 6,760 05-07-2010 09:46 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Proizvodnja kašastih sokova Dzemala 0 4,173 18-05-2010 11:14 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: