Streličarstvo - Prikaz sportova

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Streličarstvo - Prikaz sportova
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Streličarstvo je veština gađanja lukom i strelom.

Pod pojmom "streličarstvo" u daljem tekstu podrazumevaćemo isključivo sportsko streličarstvo. Napomenimo da postoji i lovno streličarstvo, međutim, lov lukom i strelom u Srbiji jos uvek nije precizno regulisan zakonom, a Streličarski savez Srbije okuplja isključivo poklonike sportskog streličarstva.
Streličarstvo pripada grupi tzv. "belih sportova" zajedno sa tenisom, golfom itd. Streličarstvo je, takođe, i olimpijski sport. Na olimpijskim igrama streličarstvo se prvi put pojavilo 1900. godine (druge OI). Bilo je i na OI 1904., 1908. i 1920. godine, a onda je skinuto sa programa zbog nejedinstvenih pravila (svaki organizator OI postavljao je sopstvena pravila, tako da se rezultati i rekordi nisu mogli upoređivati i vrednovati).
Temelji modernog sportskog streličarstva postavljeni su 1931. godine kada je osnovana Međunarodna streličarska federacija (Fédération Internationale de Tir á l' Arc) FITA.
Osnivanjem FITA-e uvedena su nova jedinstvena pravila i discipline koje važe u celom svetu, tako da su se rezultati mogli upoređivati i voditi rekordi, čime je prevaziđena osnovna prepreka za ponovno uvreštenje streličarstva u program OI. Od 1972. godine streličarstvo je ponovo olimpijski sport i tako je sve do danas. Bivša Jugoslavija, a danas Srbija je clan FITA-e u kontinuitetu od 1965. godine.
Streličarstvo je sport koji danas u svetu dobija sve vise poklonika. U SAD npr. trenutno ima preko 2 miliona registrovanih streličara (lovaca lukom i strelom ima nekoliko puta više). Situacija je slična i u Evropi. U Srbiji, međutim, situacija nije toliko ružičasta. Za ovo postoji više razloga. Pomenimo prvo zakon o oružju koji sportski luk tretira kao oružje (što nigde u svetu nije slučaj) čime je značajno otežana nabavka opreme (ne treba ni pominjati da nigde u Srbiji ne postoji prodavnica streličarske opreme). S druge strane, streličarstvo je sport koji zahteva prilična materijalna ulaganja. U uslovima u kojima se nalazila zemlja poslednjih desetak godina, i uz opšte osiromašenje naroda, logično je da sportovi koji zahtevaju značajnija materijalna ulaganja dozive stagnaciju... Očekujemo da će se u narednom periodu situacija popraviti na bolje. . .

SADRŽAJ:


1. Uvod…………………………………………………………………………………3
2. Vodič kroz streličarstvo…………………………………………………………….4
3. Oprema………………………………………………………………………………5
4. Osnove gađanja……………………………………………………………………10
5. Zaključak………………………………………………………………………..…15
6. Literatura……………………………………………………………………….….16


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07:05 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Kritički prikaz dela po izboru - Kosovski boj derrick 0 1,131 08-08-2013 08:55 AM
zadnja poruka: derrick
  Atletika kao jedan od bazicnih sportova zauzima zapazeno mesto u savremenom sportu Dzemala 0 3,396 22-06-2010 12:08 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: