Strateske alijanse

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Strateske alijanse
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadžmenta.

Razvoj Interneta i savremenih tehnologija doprineo je povezivanju visokokonkurentskog globalnog tržišta, nastanku i razvoju e-poslovanja i umrežavanju različitih učesnika na tržištu.

Kompanije su, pod uticajem brojnih faktora iz okuženja, primorane da menjaju poslovni model i da traže nove izvore i načine za sticanje i odžavanje konkurentske prednosti.

Limitirajući faktor, pored ostalih, za uspeh određenog posla je sposobnost preduzeća da razvija nove proizvodne, informacione i komunikacione tehnologije. S obzirom na iznos potrebnih ulaganja i tržišni rizik razvoj novih tehnologija je, sve češće, razlog za strategijsko povezivanje različitih učesnika na tržištu.

Naime, dok se tradicionalan pristup kompanija do sada uglavnom zasnivao na samostalnoj ekspanziji pripajanjem drugih firmi ili ulaženjem u zajednička ulaganja, devedesete godine, će ostati zabeležene u istoriji kao period snažne afirmacije jednog fenomena koji u prvi plan ne stavlja vlasničku dimenziju i pravo imovinske kontrole već strateški menadžment efekat.

Reč je o strateškim alijansama ( strategic aliance – SA).
Termin alijansa pokriva sve oblike saradnje između preduzeća u međunarodnoj ekonomiji koji su više od uobičajenih tržišnih transakcija a manje od spajanja i pripajanja preduzeća.
Na ovaj način se stvaraju zajedničke globalne mreže proizvodnje delova, prodajnih i servisnih punktova, što snižava sve troškove i povećava konkurentsku moć.
Strateške alijanse se mogu javiti u različitim oblicima:
- mogu biti ograničene samo na razmenu određenih znanja i informacija
- mogu se odnositi na zajedničke aktivnosti u oblasti marketinga, proizvodnje, istraživanja
- mogu se odnositi na određene proizvode i tržišta
- mogu da budu dalekosežne i da podrazumevaju globalnu saradnju
- mogu se formirati kao nukleus konzorcijuma sa namerom da se tokom vremena privuku partneri ili
- mogu se formirati kao ekskluzivna alijansa.
Za dobar broj preduzeća strategijske alijanse ili strateška partnerstva s obzirom na izvore, stručnost i sposobnost sa kojom raspolažu jesu jedini način da se participiraju na globalnom tržištu.
U današnjem svetu globalizacije, brzog tehnološkog razvoja, kompeticije i političkih nagodbi, strateške alijane postaju upravljački sistem.
Povezivanje MNK i/ili država u procesu R&D, transfera tehnologija, uvođenja proizvoda na tržište ili podele tržišta, bitno utiču na ukupni razvoj.
Strateške alijanse dovode do džinovskih razmena tehnologija između članica grupacije, što takođe povećava njihovu konkurentsku moć i tera ostale proizvođače iz date grane da i one stvaraju slične integracione celine.
Dakle, brojni su razlozi za nastanak i formiranje pomenutih strateških alijansi ali su dva aspekta najznačajnija a to su:
- marketing i
- tehnološki aspekt.
Predmet ovog rada u nastavku biće upravo ovaj kratko opisani fenomen odnosno fenomen strateških alijansi ali sa aspekta i iz ugla tehnološkog menadžmenta odnosno upravaljanja novim tehnologijama i inovacijama.

Strateške alijanse

Pojam i formiranje strateških alijansi


Strateške alijanse predstavljaju oblike saradnje dva ili više preduzeća u funkciji povećanja njihove inovacione sposobnosti.
Strateške alijanse predstavljaju oblik poslovnog povezivanja firmi gde se zadržava samostalnost ekonomskih aktera u toj vezi a interaktivno učestvuju u kontroli izvršenja određenog programa zbog kojih se se okupili s obzirom na više zajedničke ciljeve.
Strateške alijanse podrazumevaju ustvari strateško partnerstvo koje omogućava tako orjentisanim firmama postizanje boljih performansi na globalnom tržištu na osnovu kombinovane snage firme koje su zajednički usmerene ka postizanju istog cilja.
Firme se okupljaju zato što su potrebne jedne drugima deleći međusobno rizik ostvarivanja zajedničkog cilja.
Strateške alijanse predstavljaju kombinaciju zajedničkih ulganja i licencnih ugovora, zajedničkih istraživačkorazvojnih aktivnosti, ugovora o dugoročnom snabdevanju sirovina zaključenih između preduzeća iz različitih zemalja.
Strateške alijanse se dizajniraju u cilju poboljšanja ili dramatične promene konkurentske pozicije zahvaljujući razvoju novih tehnologija, novih proizvoda i novih tržišta.
Mnogo je faktora koji su uticali na formiranje strateških alijanski ali se među ključnim nalaze:
- tehnološki napredak i
- proces globalizacije sa svim efektima i implikacijama koje stvara na planu marketinga i menadžmenta u savremenim uslovima.
U ostale faktore koji su doveli do nastanka strateških alijansi su:
- visoke stope tehnoloških promena
- značajni kapitalnih zahvati da bi se preduzeli rizični novi projekti i razvili novi procesi
- ulazak novih firmi
- zrelost grana i privrede
- intenziviranje komunikacije
- globalizacija u granama gde je ranije konkurencija bila omeđena geografskim granicama.
Zato se ovaj oblik kooperacionog povezivanja ne može posmatrati samo kao forma ulaska na tržište nego i kao strateška menadžment opcija razvoja i rasta preduzeća.
U proteklih 10 godina broj novoformiranih alijansi raste više od 25% godišnje; srednji životni ciklus alijansi je oko 7 godina; a kod 80% zajedničkih ulaganja, kao najuobičajenijeg oblika strateških alijansi jedan od partnera propadne.
Formiranje strateške alijanse odvija se u tri faze a to su:
- biranje pravog partnera
- pregovori o potrebama svakog partnera i
- rukovođenje koje vodi saradnji.
Prva faza je biranje pravog partnera. To zavisi od toga šta se traži kao i od motivisanosti da se sklopi strategijska alijansa.
Nakon toga obično slede pregovori o potrebama svakog partera.
Treća i poslednja faza je rukovođenje koje vodi saradnji. Poslednja faza uključuje širok opseg aktivnosti medju kojima su i zajedničko definisanje ciljeva i rešavanje konflikata. U stvari, poslednja faza zahteva stalno angažovanje kako bi partnerski odnosi ostali zdravi. Pored rukovođenja saradnjom, uspeh strateške alijanse zavisi od uzajamne potrebe i sposobnosti da se zajedno radi uprkos brojnim razlikama.

S A D R Ž A J

1 UVOD 3
2 Strateške alijanse 4
2.1 Pojam i formiranje strateških alijansi 4
2.2 Vrste i tipovi strateških alijansi 6
2.3 Baze podataka o strateškim alijansama 8
3 ZAKLJUČAK 14
4 LITERATURA 15
5 PRILOZI 16
PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07:48 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
alkapone10 Nije na vezi
Junior Member
**

Poruka: 1
Pridružen: Nov 2012
Poruka: #2
RE: Strateske alijanse
Koliko strana ima ceo rad?
11:01 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,082
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #3
RE: Strateske alijanse
16 stranica, sad smo dopunili sadrzaj, link za narucivanje rada imate ispod.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:56 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Utvrđivanje strateške vizije, poslovne misije i ciljeva derrick 0 1,600 24-02-2014 04:00 PM
zadnja poruka: derrick
  Strategija alijanse kao faktor međunarodnog menadžmenta Dzemala 0 2,273 14-08-2011 10:35 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: