Strategijski menadžment u pomorskom transportu sa aspekta brodarstva

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Strategijski menadžment u pomorskom transportu sa aspekta brodarstva
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadžmenta.

Intezivno osavremenjavanje prometa jedan je od osnovnih ciljeva ekonomičnijeg i rentabilnijeg razvoja ukupne privrede. Iz toga proističe potreba da se razvoj transportne tehnike, tehnologije i organizovanja kontinuirano istražuje radi usklađivanja potražnje ukupne privrede s veličinom, nivoom, strukturom i kvalitetom potražnje za prometnim uslugama u domaćim i inostranim relacijama. To tim više što promet nove tehnologije transporta znatno utiče na cenu robe, na lociranje pojedinih proizvodnih objekata s odrazom na normalno funkcionisanje ukupne društvene reprodukcije, na rentabilnost investicionih ulaganja te na nivo i strukturu međunarodne razmene.

Zbog toga promet robe treba posmatrati u sklopu svih međusobno zavisnih društveno-ekonomskih kategorija i činilaca politike zemlje, privrednog sistema, društvenih planova razvoja, plansko-tržišnih proporcija i instrumentarija regulative ponude i potražnje proizvodno-potrošnih dobara, sredstava za proizvodnju itd., što sve zajedno predodređuje, usmerava i kontinuirano obnavlja ukupnu društvenu reprodukciju. Sva ta kretanja potrebno je posmatrati, istraživati i optimalno usklađivati i povezivati sa savremenim kretanjima na svetskom tržištu materijalnih dobara gde se u poslednjih dvadesetak godina događaju velike i temeljite promene, tj. transformacije iz konvencionalnih u nove savremene transportne tehnologije.

Savremena industrijalizacija, ubrzani privredni rast, inteziviranje podele rada na unutrašnjem i međunarodnom tržištu, strukturne promene privrede u eri integracija, ne zahtevaju od prometnih sistema samo velike učinke nego i kvalitativno prilagođavanje tih učinaka savremenim promenama i sve intezivnijim i izoštrenijim zahtevima razvijenih svetskih tržišta. Te neminovne i savremene globalne tendencije tržišno-robne razmene koja je u poslednje vreme znatno povećana, jedino su našle svoje postupno razrešenje primenom savremenih transportnih (integralnih, multimodalnih i kombinovanih) integralnih sistema.

Prisutnost, zadnjih decenija, povećanog protoka roba u prekookeanskom prometu uslovilo je snažan razvoj morskih luka, a samim tim i njihova važnost, kao privrednog subjekta postaje sve veća u kretanju prekomorske trgovine. Odnos izmedju luke tj. lučkog menadžmenta i drugih grana saobraćaja treba posmatrati, sa jedne strane u kontekstu jedinstva saobraćajnog sistema i s druge strane, njihove odvojenosti djelovanja samostalno, kao podsistema tog sistema. Lučki menadžment u luckom poslovanju predstavlja jedinstveno operativno tijelo korisnika lučkih usluga i lučko-transportnih preduzeća. Djelovanje lučkog menadžmenta u lučkom transportu se ogleda kroz pravni, ekonomski i operativno tehnički vid. S pravnog aspekta, svrha lučkog menadžmenta je da stvori uslove za radnje koje su ugovorna obaveza vozara (pomorskog, željezničkog, drumskog) prema krcatelju i pošiljaocu robe, a proizilaze iz ugovora o prevozu tereta. S ekonomskog aspekta, lučki menadžment ima za cilj organizovanje lučkog transporta na najekonomičniji način, a sa operativnog je osnovna svrha lučkog rnenadžmenta da osigura lučko-transportni tehnološki proces rada. Učesnici u lučkom poslovanju dijele se na: privredne subjekte, koji obavljaju privredne djelatnosti i organe uprave koji obavljaju upravno-pravne poslove.
Privredni subjekti u lučkom poslovanju su:
•lučko-transportne organizacije,
•brodari,
•brodski agenti,
•spediteri,
•kontrolne organizacjje,
•željeznički prevoznici,
•drumski prevoznici,
•pilotske organizacije,
•brodari lučkih tegljača i uslužnih plovnih objekata,
•servisne organizacije (za održavanje lučke mehanizacije, lučke infrastrukture),
•ostale privredne organizacije koje obavljaju djelatnost u luci (uslužne organizacije za privez-odvez, prekomorsko pakovanje i konzerviranje tereta, učvršćenje tereta u prevoznim sredstvima, prihvat otpadaka s brodova, fumigaciju, dezinsekciju, deratizaciju, snabdijevanje brodova, popravak kontejinera i ambalaže itd.).

Lučki transport (teret, transportna i ostala sredstva, osobe), predmet je djelatnosti i osiguravajućih organizacija, kao i drugih privrednih subjekata koji učestvuju u robnom prometu. Organi uprave čiji je djelokrug poslovanja neposredno vezan za poslove lučkog transporta su:
•lučka kapetanija,
•carinarnica,
•stanica policije za granične poslove i poslove mora,
•savezni sanitarni inspektori,
•pogranična stanica za zaštitu bilja,
•pogranična veterinarska stanica,
•inspekcija rada.

U prvoj fazi, tj. šezdesetih i sedamdesetih godina ovog veka, najviše se razvijao najniži oblik okrupnjenih transportnih jedinica-paletizacija, nakon toga se relativno brže razvijala kontejnerizacija, a zatim huckepack i Ro-Ro tehnologija.

Kontejnerizacija se najpre intezivnije razvijala na kopnu, ali već nakon nekoliko godina došlo je do promene, tj. do intezivnijeg razvoja kontejnerizacije na moru. Takvim kretanjima bila su uzrok dva razloga:
•transport robe bilo kojom vrstom savremenog prevoza na kopnenom i pomorskom delu puta zahteva jedinstveni, tehnološki neprekidni transportni lanac u prevozu robe„od vrata do vrata“,
•vrlo razvijena pomorska trgovina koja se osim transporta kombinovanog s kopnenim transportima dobrim delom odvija isključivo između pojedinih pomorskih trgovačkih središta.

Poznato je, naime da se svetskim morima transportuje gotovo 80% ukupne međunarodne trgovine, odnosno oko 70% po vrednosti robe. Stoga su morsko brodarstvo i luke jedan od osnovnih uslova za veličinu, strukturu i vrednost međunarodne i nacionalne robne razmene, oni su vrlo značajni generatori nacionalnog dohotka s adekvatnim odrazom na platni bilans zemlje. Međutim, s obzirom na tehnološko-ekonomske zakonitosti o potrebi što skladnijeg razvoja svih činilaca u procesu proizvodnje i prometa, te s obzirom na ubrzaniji razvoj kapaciteta savremenog pomorskog transporta u poređenju sa sporijim razvojem kopnenog transporta, te bi disproporcije mogle imati negativne posledice. One su prisutne u pojedini regionalnim područijima sveta, ali mi te disproporcije, taj „jaz“ između relativno razvijenih kapaciteta savremenog transporta na kopnu u odnosu prema zaostalom razvoju takvih kapaciteta na našoj obali (sada obali Crne Gore) najbolje osećamo i zbog toga imamo znatnih poteškoća. Racionalizacija prometa robe uz upotrebu raznih savremenih transportnih sistema


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04-06-2010 11:46 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Menadžment malog biznisa - strategijski menadžment derrick 0 1,252 17-09-2013 09:21 PM
zadnja poruka: derrick
  Uticaj eksternih i internih analiza na strategijski menadžment derrick 0 908 14-09-2013 03:11 PM
zadnja poruka: derrick
  Značaj informacionih sistema za strategijski menadžment preduzeća derrick 0 956 14-09-2013 03:06 PM
zadnja poruka: derrick
  Značaj interne analize za strategijski menadžment derrick 0 691 14-09-2013 03:01 PM
zadnja poruka: derrick
  Strategijski menadžment u procesima globalizacije derrick 0 869 18-01-2013 02:42 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: