Strategijski menadžment i upravljanje ljudskim resursima

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Strategijski menadžment i upravljanje ljudskim resursima
2.STRATEGIJSKI MENADŽMENT


2.1.Definisanje strategijskog menadžmenta


Termin “strategija” prvi put se koristio još pre nove ere u staroj Grčkoj. Pojam potiče od reči strategos koja je označavala funkciju komandujućeg u vojsci,“kako se postaje general”,da bi se kasnije njen značaj proširio i na njegove veštine tj. njegove lične sposobnosti i umeće da komanduje na bojnom polju.
Za uspešno poslovanje preduzeća,kao i za njegovu sposobnost i brzinu prilagođavanja promenama,nije dovoljno sprovesti strategijsku anlizu i odrediti ciljeve poslovanja,već je neophodno utvrditi i način delovanja za ostvarivanje ciljeva. “ Način delovanja za ostvarivanje ciljeva naziva se strategija.”*
Izraz strategija koja se upotrebljava u strategijskom menadžmentu pozajmljen je iz vojničkog rečnika i iz teorije igara.Tek nakon II Svetskog rata javlja se ideja da je strategijsko planiranje i implemetacija tih planova poseban proces menadžmenta-proces koji danas nosi naziv strategijski menadžment. U literaturi o menadžmentu koncept strategije je uveden 1962. godine od strane istoričara biznisa Alfreda Čelendera (Alfred Chandler). On je prvi definisao strategiju i uveo je kao značajnu temu u menadžment literaturu. Po njemu strategija se definiše kao: “ Način određivanja bazičnih dugoročnih ciljeva preduzeća,usvajanje pravca njegovog razvoja i alokaciju resursa neophodnih da se postavljeni ciljevi ostvare''
Strategijski menadžment je,kako smatra dr Mića Jovanović “nova naučna disciplina,koja se javlja kao potreba usled povećanja turbulentnosti i kompeksnosti sredine. Pod njime se podrazumeva kontinualan proces stalnog prilagođavanja preduzeća promenljivoj okolini,u kome se okolina vrši permanentan uticaj na preduzeće,a samo preduzeće,takoše,vrši određeni uticaj na okolinu u kojoj egzistira i kojoj se prilagođava.


Za strategijski menadžment bitni su kako strategijsko razmišljanje, tako i strategijsko planiranje. To su dva procesa,koja su u dijalektičkom jedinstvu. Svrha strategijskog razmišljanja je da se otkriju imaginativne strategije,koje će definisati pravila konkurentske igre i sagledati budućnost. Karakteristike procesa strategijskog razmišljanja su:
1) sintetičnost
2) divergentnost
3) kreativnost
Svrha strategijskog planiranja je da operacionalizuje strategiju stvorenu strategijskim razmišljanjem i da podrži ovaj proces. Karakteristike procesa strategijskog planiranja su:
1) analitičnost
2) konvergentnost
3) konvencionalnost
Po dr Daraganu Subotiću “strategijski menadžment se može posmatrati kroz seriju koraka kojom organizacija treba dostići sledeće ciljeve:
1) analiza šansi i pretnji ili pritisaka koji postoje u spoljnom okruženju
2) analiza snaga i slabosti u unutrašnjem okruženju
3) utvrđivanje misije i ciljeva organizacije
4) formulisanje strategije (na kooperativnom nivou,nivou poslovne jedinice ifunkcionalnom nivou,tako da se mogu uspešno suočiti unutrašnje snage i slabosti sa spoljašnjim šansama i pretnjama)
5) pimena strategije
6) aktivnosti strateške kontrole da bi se osiguralo dostizanja organizacionih ciljeva”*
“Strategijski menadžment obuhvata sledeće elemente:
1) analizu sredine
2) usmeravanje organizacije (misija i ciljevi)
3) formulisanje strategije
4) implemetaciju strategije
5) strategijsku kontrolu”


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:19 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Upravljanje Dzemala 0 2,555 14-09-2011 09:42 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Upravljanje zalihama Dzemala 0 3,276 14-09-2011 09:42 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Upravljanje kvalitetom - seminarski rad Dzemala 0 2,783 29-08-2011 03:54 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Strategijska Analiza -Strategijski Menadžment - Seminarski Rad Dzemala 0 3,354 29-08-2011 03:53 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Usluživanje kupaca i Upravljanje nabavkom - Lekcije 5-6 Dzemala 0 2,110 30-06-2011 09:01 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: