Strategije ulaska na inostrano trziste ulaganjem kapitala

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 1 Glasova - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Strategije ulaska na inostrano trziste ulaganjem kapitala
Maturski, Seminarski , Maturalni ,Masters i Diplomski radovi iz Ekonomije i Ekonomike.


Međunarodno kretanje kapitala jedan je od najatraktivnijih oblika međunarodne suradnje među tvrtkama. Globalizacija se može primjenjivati tek ako dođe do promjene poslovnog razmišljanja i ako postoje tvrtke spremne prihvatiti rizik koji ona sa sobom nosi.
Tržište je pritom samo temelj za postojanje globalne konkurencije, odnosno izravne konkurencije tvrtki na svim tržištima bez promjena na proizvodu ili usluzi i bez prilagodbe lokalnim zahtjevima. Rad se sastoji od pet dijelova u kojima je riječ o osnovnim oblicima
međunarodnog kretanja kapitala, crnogorskim i svjetskim iskustvima na tome području, sporazumu o slobodnoj trgovini te izravnim investicijama u inozemstvu kao njegovu glavnom obliku.
Zaključak je ovog rada da kapital uložen izvan nacionalnih granica dobiva multinacionalni karakter, što opravdava međunarodno kretanje kapitala kao najvažniji oblik međunarodnog financiranja I odlučujući čimbenik globalizacije.
Međunarodno kretanje kapitala, kao dio međunarodnog finansiranja, jedan je od najatraktivnijih oblika međunarodne saradnje I ostvarivanja strategijskih ciljeva. Međunarodno finansiranje u užem smislu je kreditiranje roba i usluga, što podrazumijeva povratnu I istovremenu finansijsku transakciju ili izvoz i uvoz kapitala gdje finansijski tokovi idu u oba pravca, ali ne istovremeno, već po isteku određenog vremenskog perioda. Međunarodno finansiranje u širem smislu uključuje prenos roba, usluga, kapitala i novca iz jedne zemlje u drugu i to u vidu raznih ekonomskih pomoći, reparacija i poklona. Međunarodno kretanje kapitala, kao njegov dio, podrazumijeva transfer realnih i finansijskih sredstava, institucija, preduzeća I rezidenata iz različitih zemalja u cilju zadovoljenja ekonomskih interesa učesnika u transferu.

Oblici medjunarodnog kretanja kapitala

Kretanje kapitala van nacionalnih granica utiče na međunarodnu diversifikaciju poslovnih aktivnosti, što utiče na jačanje konkurentske prednosti i stvaranje globalnog konkurentskog proizvoda.
Međunarodno kretanje kapitala utiče na privredni rast, promjenu privredne strukture, platni bilans, zaposlenost i privrednu stabilnost pojedinačnih zemalja. Iz tog razloga međunarodno kretanje kapitala je jedan od osnovnih generatora i akceleratora globalizacije. U teoriji postoje tri osnovna oblika međunarodnog kretanja kapitala i to:
1. Međunarodno kretanje zajmovnog kapitala
2. Portfolio investicije
3. Direktne strane investicije

Međunarodno kretanje zajmovnog kapitala je finansijsko posredovanje u realizaciji finansijskih viškova jednog sektora u finansiranje manjkova drugih sektora. Razvojem privreda I finansijskih tržišta ekonomski razvijenih zemalja dolazilo je i do diversifikacije metoda i instrumenata finansijskog posredovanja. Počelo se sa klasičnim zajmovima.......

Sadržaj

1 Uvod 3
2 Oblici medjunarodnog kretanja kapitala 3
2.1 Iskustva medjunarodnog kretanja kapitala 5
2.2 Direktne investicije u inostranstvu 6
3 Strategije ulaska na inostrano tržište 7
3.1 Strategija rasta 7
3.2 Strategija penetracije tržišta 8
3.3 Strategija razvoja tržišta 9
3.4 Strategija razvoja proizvoda 9
3.5 Strategija vertikalne integracije 9
3.5.1 Prednosti i nedostaci strategije vertikalne integracije 10
3.5.2 Alternativna rešenja 10
3.6 Strategija diversifikacije 11
3.6.1 Načini diversifikacije 11
3.7 Strategije spajanja i pripajanja 12
3.8 Zajednička ulaganja 14
4 Zaključak 14
5 Literatura 16PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:31 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Tržište kapitala 4 derrick 0 1,499 05-02-2014 11:50 PM
zadnja poruka: derrick
  Berzansko tržište i berzansko poslovanje - ij derrick 0 1,400 29-08-2013 02:41 PM
zadnja poruka: derrick
  Evropske ekonomske integracije, tržište radne snage i migracije derrick 0 1,990 29-08-2013 02:30 PM
zadnja poruka: derrick
  Uticaj organizacione kulture na imidž organizacije na tržištu derrick 0 1,570 26-08-2013 10:31 PM
zadnja poruka: derrick
  Cenovne strategije Maja 0 1,919 27-07-2012 04:26 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: