Stoicizam - filozofija sudbine

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Stoicizam - filozofija sudbine
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz biologije,filozofije , ekologije, fizike, geografije, Istorije i hemije.


Kako po predmetu tako i po metodu i po rezultatima svojim, grčki filozofski sistemi često se toliko između sebe razlikuju, a s druge strane imaju toliko srodnoga sa negrčkim filozofskim sistemima, da je jedva moguće naći kakvu crtu ili obeležje, kojim bi se mogla karakterisati celokupna grčka filozofija. Pa opet, mora se priznati da svi grčki filozofski sistemi, baš i oni, koji su najdalje jedan od drugoga imaju nečega zajedničkog, srodnog. Ali, ta srodnost nije u kakvim zajedničkim nepromenljivim crtama – takvih crta nema – već u opštem izrazu celine, u duhu kojim su prožmati svi filozofski sistemi grčki. To se vidi posebno onda, kada se grčka filozofija uporedi sa drugim negrčkim filozofijama.
Tako ako uporedimo grčku filozofiju sa špekulacijom starih istočnih naroda videćemo da se one bitno ne razlikuju. Istočnjačka špekulacija, kojom su se bavili isključivo sveštenici, koja je bila monopol sveštenika, razvial se neposredno i isključno iz religije, a njen pravac i sadržina bili su neprestano u potpunoj, ropskoj zavisnosti od religioznih dogama. Nigde na Istoku ne nalazimo onu slobodu mišljenja koja je conditio sine qua non filozofije u pravom smislu reči, i kojom se odlikuju svi filozofi grčki, počev od Talesa.
Grci su bili prvi, koji su pokušali da potraže jedno objašnjenje sveta nezavisno do religioznih dogama i mitoloških tradicija, naslanjajući se jedino na svoj razum. Već taj formalni karakter dovoljan je, pa da se uvidi razlika grčke filozofije od istočnjačke špekulacije da i ne pominjemo ogromnu materijalnu razliku koja postoji između njih, razliku u samoj sadržini.
Istim karakterom razlikuje se grčka filozofija od srednjevekovne filozofije kako hrišćanske tako i muhamedanske. Ni ovde nema slobodnog istraživanja. Naučno i filozofsko mišljenje hrišćanskog doba u srednjem veku bilo je potčinjeno dvostrukom autoritetu; s jedne strane je robovalo religiji a s druge strane autoritetu starih filozofa, Platonovom i Aristotelovom. Ta zavisnost od autoriteta sama sobom bila bi kadra da hrišćanskoj srednjevekovnoj filozofiji da sa sasvim drugi karakter i pravac, baš da je njeno stanovište bilo i bliže stanovištu grčke filozofije. Među tim, osnovni pogled na sve hrišćanske srednjevekovne filozofije bitno se razlikuje od grčkoga.
Isti slučaj je i kada je reč o odnosu grčke filozofije i moderne filozofije. Opšti karakter grčkih filozofskih sistema kojim se oni razlikuju od modernih, nalazi se u načinu na koji grčki filozofi pristupaju predmetu saznanja, u položaju koji prema njemu zauzimaju Grčki filozofi, u opšte, pristupajući predmetu svome, puni su vedrog, nepomućenog, mogli bismo reći mladićkog pouzdanja u uspeh. To je u isto vreme jaka i slaba strana grčke filozofije.
U grčkoj filozofiji mogu se razlikovati više perioda, time i isto toliko škola filozofije koji su karakteristični za svaki od tih perioda. Treći period grčke filozofije obuhvata:
- Stoicizam,
- Epikurejce,
- Skeptičare i
- Novoplatonizam.
Opšte obeležje ovog perioda je prevlađivanje praktičkog, u prvo doba etičkog, a docnije religioznog karaktera...

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Stoicizam – filozofija sudbine 4
1.1 Osnivanje stoičke škole 4
1.2 Zadaci i podela filozofije 4
1.3 Logika 5
1.4 Fizika 6
1.5 Etika 10
ZAKLJUČAK 12
LITERATURA 13PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:13 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Adorno - čemu još filozofija derrick 0 2,867 30-08-2013 11:53 PM
zadnja poruka: derrick
  Filozofija egzistencijalizma kod Žan-Pol Sartra Maja 0 4,133 02-08-2012 01:59 PM
zadnja poruka: Maja
  Epikurova filozofija Maja 0 3,269 01-03-2012 05:37 PM
zadnja poruka: Maja
  Filozofija prava Ronalda Dvorkina Dzemala 0 3,643 11-08-2011 02:10 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Filozofija Dzemala 0 3,627 16-04-2011 11:58 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: