Stoicizam - filozofija sudbine

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Stoicizam - filozofija sudbine
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Kako po predmetu tako i po metodu i po rezultatima svojim, grčki filozofski sistemi često se toliko između sebe razlikuju, a s druge strane imaju toliko srodnoga sa negrčkim filozofskim sistemima, da je jedva moguće naći kakvu crtu ili obeležje, kojim bi se mogla karakterisati celokupna grčka filozofija. Pa opet, mora se priznati da svi grčki filozofski sistemi, baš i oni, koji su najdalje jedan od drugoga imaju nečega zajedničkog, srodnog. Ali, ta srodnost nije u kakvim zajedničkim nepromenljivim crtama – takvih crta nema – već u opštem izrazu celine, u duhu kojim su prožmati svi filozofski sistemi grčki. To se vidi posebno onda, kada se grčka filozofija uporedi sa drugim negrčkim filozofijama.
Tako ako uporedimo grčku filozofiju sa špekulacijom starih istočnih naroda videćemo da se one bitno ne razlikuju. Istočnjačka špekulacija, kojom su se bavili isključivo sveštenici, koja je bila monopol sveštenika, razvial se neposredno i isključno iz religije, a njen pravac i sadržina bili su neprestano u potpunoj, ropskoj zavisnosti od religioznih dogama. Nigde na Istoku ne nalazimo onu slobodu mišljenja koja je conditio sine qua non filozofije u pravom smislu reči, i kojom se odlikuju svi filozofi grčki, počev od Talesa.
Grci su bili prvi, koji su pokušali da potraže jedno objašnjenje sveta nezavisno do religioznih dogama i mitoloških tradicija, naslanjajući se jedino na svoj razum. Već taj formalni karakter dovoljan je, pa da se uvidi razlika grčke filozofije od istočnjačke špekulacije da i ne pominjemo ogromnu materijalnu razliku koja postoji između njih, razliku u samoj sadržini.....

Zadaci i podela filozofije

Bitni cilj filozofije, po stojičarima, je moralni život čovekov. Filozofija je veština, veština vrline. Sama fizika, koja zauzima u stoicizmu, vrlo ugledno mesto, potrebna je jedino kao sredstvo koje će čoveku pomoći da oceni šta je dobro a šta zlo, šta treba da čini a šta treba da izbegava.
Filozofija ima da povede čoveka putem vrline. Ali po stojičarima, vrlina je u delatnosti koja je saobrazna razumu, a razum je saobrazno ono što se slaže sa prirodom čoveka i stvari. Prema tome, vrlina se sastoji u tome, da se čovek potčini, saobrazi zakonima celine, opštoj uredbi sveta, a to može, razume se, učiniti samo onda, ako su mu taj poredak i ti zakoni poznati. Iz praktičnog zadatka filozofije potiče, dakle, neposredno i njen naučni karakter. I ako je dakle vrlina krajnji cilj, naučno znanje je potrebno kao sredstvo.
Pa i dialektika i logika je potrebna, jer nam pomaže da nađemo istinu i izbegnemo zabludu. Prema tome, stojička filozofija, poret etike obuhvata još i:
- logiku i
- fiziku.

S A D R Ž A J:

UVOD 3
1 Stoicizam – filozofija sudbine 4
1.1 Osnivanje stoičke škole 4
1.2 Zadaci i podela filozofije 4
1.3 Logika 5
1.4 Fizika 6
1.5 Etika 10

ZAKLJUČAK 12
LITERATURA 13PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:25 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Adorno - čemu još filozofija derrick 0 2,720 30-08-2013 11:53 PM
zadnja poruka: derrick
  Filozofija egzistencijalizma kod Žan-Pol Sartra Maja 0 3,973 02-08-2012 01:59 PM
zadnja poruka: Maja
  Epikurova filozofija Maja 0 3,137 01-03-2012 05:37 PM
zadnja poruka: Maja
  Filozofija prava Ronalda Dvorkina Dzemala 0 3,519 11-08-2011 02:10 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Filozofija Dzemala 0 3,508 16-04-2011 11:58 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: