Sterilizacija i dezinfekcija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Sterilizacija i dezinfekcija
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz biologije i ekologije.

Antisepsa je postupak uništavanja prouzrukovača infekcije u tkivima organizama ili sa instrumenata i aparata koji su zagađeni mikroorganizmima.
U postupku antisepse se koriste razne supstancije hemijskog ili biološkog porekla.
Zavisno od prirode i koncentracije antiseptičnog sredstva, ona ili ometaju rast i razmnožavanje mikroorganizama te deluju bakteriostatično ili uništavaju mikroorganizme te deluje baktericidno.
Pod asepsom podrazumevamo zbir postupaka i mera koje služe za profilaktičko uništavanje prouzrokovača infekcije i sprečavanje njihovog prodiranja u organizam.
Uslovi aseptičnog rada se postižu:
•fizičkim i
•hemijskim postupcima koji se zovu sterilizacija i kojim se postiže totalno uništavanje mikroorganizama i njihovih spora.

Sterilizacija predstavlja odnosno je profilaktički postupak kojim se u potpunosti uništavaju svi mikroorganizmi i njihove spore sa predmeta, materijala i instrumenata koji dolaze u dodir sa ranom.
S obzirom na važnost same sterilizacije što se da zakljčiti i na osnovu same definicije, razvijene su brojne metode sterilizacije.
U nastavku rada biće objašnjene detaljno metode sterilizacije sa stanovišta njihove podele, primene, prednosti i nedostataka, načina kojim se one sprovode i dr.
Dezinfekcija je skup različitih mera koje se sprovode s ciljem uništavanja, usporavanja rasta i razmnožavanja ili uklanjanja većine mikroorganizama. Tokom sprovođenja ovih mera dozvoljeno je koristiti tehniku i preparate koji neće predstavljati rizik za zdravlje ljudi i neće prouzrokovati oštećenje radnih površina, predmeta, prostora ili objekata.

STERILIZACIJA

Sterilizacija je metoda koja je veoma važna za medicinsku nauku uopšte. Podrazumeva izlaganje medicinskih instrumenata, posuđa, hranljivih podloga, hrane, vode i drugo, visokim temperaturama ( temperature od 90 – 110 C, kroz određen vremenski period ), u cilju uništavanja mikroorganizama. Odabranim metodama sterilizacije se uništavaju kako vegetativni, tako i sporogeni mikroorganizmi Pioniri i začetnici ovih metoda bili su velika medicinska imena kao što su L. Pasteur, R. Koch, J. Tyndall u drugoj polovini 19. veka.

Pod pojmom sterilizacija u medicini, kao naučnoj oblasti, podrazumevaju se dva potpuno različita postupka i metoda za postizanje određenih efekata u njoj. Pojam koji je u žiži interesovanja označava metod koji omogućava da se iz određenih medijuma, kao što su kliničke prostorije, instrumenti, medikamenti, zavoji, telesne površine pacijenata, medicinskog osoblja i sl. odstrane svi mikrobi i postigne tzv. sterilitet, tj. stanje asepse. Ono se karakteriše time da u potpunosti otklanja mogućnost infekcije, tj. sprečava da zarazne klice, npr. pri obavljanju operacija u operativnoj sali, zagade mesto operativnog zahvata i život pacijenta dovedu u opasnost.

Sterilizacija je proces uklanjanja ili ubijanje svih živih mikroorganizama - bakterija, virusa, gljiva i parazita. Sterilizacija kao pojam je apsolutan tj. ne postoje stepeni sterilizacije. Sterilizacija je uništavanje svih oblika mikrobnog života. Sterilizacija je postupak pomoću kojeg se uništavaju svi oblici mikroorganizama pa i bakterijske spore.

Sterilizacija je higijenski postupak kojim se neka stvar ili predmet oslobađa štetnih mikroorganizama (kao što su gljivice, bakterije, virusi i prioni).
Sterilizacija je postupak pri kome se potpuno uništavaju bakterije (vegetativni oblici i spore), te drugi mikroorganizmi u hranjivim medijima, staklenom posuđu i drugimmaterijalima s kojima radimo u bakteriološkoj praksi.
Sterilizacija je izuzetno važna u hirurgiji kako bi se spriječile post-operativne infekcije i komplikacije. Sterilizacija je profilaktički postupak kojim se u potpunosti uništavaju svi mikroorganizmi i njihove spore sa predmeta, materijala i instrumenata koji dolaze u dodir sa hranom.

Sterilizacija se u medicinskim ustanovama vrši na više načina odnosno postoje više metodi sterlilizacije koje se koriste.

Metode sterilizacije

Za sterilizaciju se koriste:
•fizičke metode
•hemijske metode i
•specijalne metode.

Fizičke metode sterilizacije su:
•suva toplota i
•vlažna toplota.
Sterilizacija suvom toplotom vrši se:


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:50 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: