Stambeni kredit: Kupiti stan po sadašnjim tržišnim uslovima ili ne?

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Stambeni kredit: Kupiti stan po sadašnjim tržišnim uslovima ili ne?
Sa pojedinih sajtova preuzete su cene nekretnina i na osnovu njih su prikupljeni su podaci o cenama stanova kao i visine renti koje su trenutno aktuelne za isti tip stanova u istim delovima grada.

Sagledavajući situaciju na tržištu kao i finansijske mogućnosti građana Srbije stambeni krediti su i dalje nepovoljni, a sa druge strane nije isplativo ni plaćati rentu u dužem vremenskom periodu. Prednost kupovine stana je očigledna jer svaki mesec pri uplaćivanju rate kredita pojedinac je bliži trajnom rešenju stambenog pitanja, što pri plaćanju kirije, odnosno rente nije slučaj. I u jednom i u drugam slučaju neminovno je da se za krov nad glavom određeni iznos mora izdvajati mesečno.

Ukoliko se donese odluka o kupovini stana putem kredita u većini primera je trend da taj stan bude što veći, što ne mora značiti da je takva odluka i ispravna. Iz tih razloga najjednostavnije i najispravnije je „uzeti papir i olovku“ i izračunati.

Kada su stanovi u gradu u pitanju, možda je bolje zadužiti se i kupiti stan koji je malo dalje od samog centra grada jer su i cene stanova na takvim lokacijama niže. Stanovi u Novom Sadu i Beogradu su za većinu građana skupi ali su zato kuće u okolnim mestima mnogo povoljnije i pristupačnije. U svakom slučaju pri jednostavnoj računici isplativije je kupiti kuću u okolini grada i automobile za sve članove porodice nego jedan stan u većem gradu. Ovo je samo jedan primer rešenja stambenog pitanja za one koji nisu u situaciji da sebi obezbede stambeni kredit od 80.000 evra pa na više. Pri dobroj računici može se izvesti zaključak da je sve bolje od plaćanja kirije u periodu od 30 godina: sredstva koja se izdvajaju za otplatu kredita će možda banci kupiti manju nekretninu ali i vi ćete u ovom slučaju posedovati nekretninu dok sredstva za kiriju završe samo u džepu stanodavca.

Veliki je broj građana koji još uvek imaju strah i ne odlučuju se za stambeni kredit zbog većih kamata u odnosu na kamate koje su bile prošle godine. Međutim, treba uzeti u obzir da su se cene stanova drastično smanjile.

U tabeli u nastavku nalaze se proračuni za kupovinu stana po tržišnim uslovima od pre godinu dana i po tržišnim uslovima koji su važili u novembru 2009. Kada se uporedi kupovina stana putem kredita po najpovoljnijim uslovima iz ove i prošle godine, na osnovu datih primera povoljnije je i više se isplati kupiti stan po trenutnim tržišnim uslovima. Treba uzeti u obzir i mogućnost da će nakon finansijske krize banke sniziti kamatne stope što se može iskoristiti za refinansiranje kredita po mnogo povoljnijim uslovima od trenutka kada cene stanova neće pasti u odnosu na postojeće.

Na portalu http://banke.online.rs su Vam u svakom momentu dostupni trenutno aktuelni podaci o kamatnim stopama za stambene kredite kao i ostali podaci za sve bankarske proizvode. Takođe Vam je na raspolaganju i veliki broj različitih kreditnih kalkulatora za izračunavanje Vaših konkretnih potreba.

Tabela sa podacima na osnovu kojih se mogu izvršiti proračuni : (Pogledaj ili preuzmi iz priloga)


Prilog(a)
.pdf  Stambeni kredit.pdf (Veličina: 130.3 kb / Preuzimanja: 274)


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:26 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Е – alati, sredstvo za učenje a ne sredstvo za prenos znanja, sa primerom OŠ Knez Maja 0 1,837 31-07-2012 04:09 PM
zadnja poruka: Maja
  Za svaki dan “Nedelje štednje” po jedan savet Dzemala 0 1,488 29-10-2011 08:07 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Stambeni krediti mat.dipl5 0 3,338 09-09-2010 01:50 PM
zadnja poruka: mat.dipl5
  Metodologija sistema obracuna troskova po osnovu aktivnosti2 mat.dipl5 0 1,482 09-09-2010 01:09 PM
zadnja poruka: mat.dipl5
  Metodologija sistema obracuna troskova po osnovu aktivnosti mat.dipl5 0 1,943 09-09-2010 01:08 PM
zadnja poruka: mat.dipl5

Skoči na forum: