Spoznajni značaj senzualizma

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Spoznajni značaj senzualizma
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Senzualizam (od latinske riječi za osjetilo) je gnoseološki pravac (teorija spoznaje), filozofsko učenje, koji uči da su izvor spoznaje izvorno samo osjetila. Senzualizam je jedna radikalna varijanta empirizma.

Značajna senzualistička škola postojala je u Francuskoj krajem XVIII. i početkom XIX. stoljeća. Sebe su nazivali ideolozima, izjednačujući značenje riječi "ideja" s "osjet". Najvažniji je Destutt de Tracy.

Osjetilno je opažanje međutim ograničeno i pomoću njega se ne spoznaje primjerice biće, bitak, pa čak ni opći pojam nečega. O svim tim stvarima čovjek ipak ima nekakvu spoznaju. Stoga Vasilj razlikuje neposredno iskustvo kao iskustvo pojedinačnih stvari i događaja od praizvornoga iskustva stvarnosti koje je sadržano u svakom pojedinačnom iskustvu.

Realizam, kritički empirizam i idealizam


Slavni dani njemačke filozofije od Kanta do Hegela ni-jesu prošli mirno i nepomućeno, kako bi se na prvi mah činilo. Doduše cio je narod po njoj bio u nekom gotovo svečanom raspo-loženju. Filozofija mu je podala samosvijesno pouzdanje u veli-čanstvo uma nad spoznajom i životom, raznijetila idealno, često upravo mladenački poletno mišljenje, i pripravila ga za velika narodna djela. A kad su najteži časovi minuli, ona je opet otvarala naukama nove vidike, i u životu budila gradjansku ustavnu svijest i širila plemenito, čovjeka dostojno shvaćanje životnih zadaća. No i kroz zanosni klik oduševljenih pristaša Čuju se odlučni protivnički glasovi ne možda zato, što bi bilo ljudi, koji ne bi jednako plemenito shvaćali zadatke života, nego zato, što su zbiljskome smislu njihovu nepoćudne bile pojmovne čarolije spekulativnih čarobnjaka. Slavni dani njemačke filo-zofije nijesu dakle prošli bez odrešite opozicije, koje opcena crta jest težnja : Kantovu nauku, jer su je spekulativni sustavi krivo izložili i razvili, bolje tvmačiti. Herbart točmi, ističući onaj od spekulativne filozofije zanemareni realisti čini elemenat, pa služeći se poglavito Leibnizovim i Platonovim mislima, smišlja sustav.

Fries i Beneke slažu se s Kantom u misli, da je nadosjetna spoznaja nemoguća, ali racionalizmu njegovu podaju empiričku podlogu, prihvaćajuči u glavnom kritičkp stajalište. Scheieг macher pabirči po svim naukama, pa mjereći opreke jedne o druge nastoji ih složiti u idealno realističnom sustavu, koji je u zamisli (i ako ne u provedbi) pogodio ono, što je filozofijska težnja sve do današnjih dana : da se pravedno nagodi idealizam s realizmom, prihvaća idealističko stajalište Kantollb, ali ga proširuje voluntari zmom do filozofije volje, koja se pod utjecajem istočne filozofije, a u opreci б optimističkim pouzdanjem, ko-jim odiSe filozofija od Kanta dalje, završuje s pesimizmom. Osim spomenute zajedničke crte nemaju nauke ovih mislilaca ništa zajedničko...

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Realizam, kritički empirizam i idealizam 4
2 Metafizičko raspravljanje senzualizma 5
2.1 Osjet u ontologiji 5
2.2 Učenje o idejama (osjetima) 6
2.3 Što je senzorna integracija 7
3 SPOZNAJNI ZNAČAJ 10
3.1 Spoznaja u nauci 11
3.2 Suprotnosti između senzualizma i racionalizma 13
ZAKLJUČAK 14
LITERATURA 15PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:36 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Značaj Vuka S. Karadžića za razvoj prosvete i školstva Dzemala 0 2,174 25-03-2011 05:27 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Spoznajni značaj Marie Currie Dzemala 0 1,346 02-07-2010 02:34 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Spoznajni značaj historijskog materijalizma Dzemala 0 1,273 02-07-2010 02:32 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Spoznajni značaj Gottfrieda Wilhelma Leibnitza Dzemala 0 1,168 02-07-2010 02:31 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: