Spirometrija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Spirometrija
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Spirometrija je ispitivanje ventilacijske funkcije pluća, odnosno ispitivanje nekih statičkih i dinamičkih plućnih volumena i kapaciteta.

Aparati kojima se danas koristimo za izvođenje spirometrije toliko su jednostavni da je dovoljno upisati podatke o pacijentu, pacijent maksimalno udahne vazduh iz okoline, a zatim najbrže što može i do kraja izdahne iz pluća u aparat. Nakon toga aparat sam računa sve ostale potrebne volumene i kapacitete. Pritom je važna saradnja pacijenta i pravilna tehnika. Radi tačnosti, najvažnije je da se kod spirometrije ne diše na nos i da se vazduh u celosti izdahne iz pluća. Radi veće tačnosti, testiranje se izvodi tri puta za redom.

Spirometrija može neposredno da ukaže na dijagnozu kada su u pitanju bolesti gde dominiraju poremećaji funkcije. Bitna je u proceni podobnosti bolesnika da se podvrgne agresivnim dijagnostičkim i terapijskim postupcima, praćenju toka bolesti, evaluaciji učinka lečenja i proceni radne sposobnosti ispitanika. Koriste se u dijagnostici bolesti drugih organa, koje mogu da utiču na disanje. . .


Spirometrija

Spirometrija (reč znači "merenje daha") i najčešća je metoda za merenje plućne funkcije. Koristi se za merenje plućnog volumena i brzine protoka vazduha prilikom udaha i izdaha. Spirometrija je izuzetno vredna i nezamenjiva metoda prilikom otkrivanja i procene stanja osoba s astmom, alergijama, KOPBom. Koristi se i kao sudska metoda procene oštećenja pluća prilikom automobilskih nesreća, ozleda na radu i slično.

Spirometrija predstavlja statičko ispitivanje funkcije pluća čije vrednosti zavise od polažaja tokom snimanja, doba i pola ispitanika. Njom se određuju plućni kapacitet i volumen.

Pluća su organ za disanje kojim se vrši proces razmene gasova između organizma i okoline pri čemu organizam uzima kiseonik a izbacuje ugljendioksid.

Kiseonik (O2) je osnovni elemenat i ugljendioksid (CO2) osnovno jedinjenje za funkcionisanje čitavog živog sveta na Zemlji, kako biljka tako i životinja. Biljke pomoću energije sunčeve svetlosti procesom fotosinteze od vode i ugljen dioksida proizvode kiseonik, glukozu i masti. Životinje za stvaranje energije potrebne za obavljanje životnih funkcija koriste kiseonik, šećer i masti, a kao otpadni produkt izbacuju ugljendioksid...

Sadržaj:

Uvod 3
1 Spirometrija 4
2 Spirometri 6
Zaključak 8
Literatura 9PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:30 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: