Sokrat - maturski

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Sokrat - maturski
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz biologije,filozofije , ekologije, fizike, geografije, Istorije i hemije.


...

O izvorima za rekonstrukciju Sokratovog učenja

Kao ni Pitagora, Buda i Isus, ni Sokrat nije iza sebe ostavio pisane tragove svog rada. Hronološki, prvi izvori koji pominju Sokrata su Atičke komedije Sokratovog vremena, koje su pisali Eupolid, Teleklid, Kalija Kratin, Amipsija i Aristofan.

Sokrat nije ostavio nikakve spise; podaci o vojnoj službi se mogu naći u Tukididovoj' Istoriji Peloponeskog rata. Bio je izvrgnut satiri u Aristofanovoj komediji Oblaci nastaloj kad je Sokrat bio u srednjim četrdesetim godinama. Sokrat se pojavljivao u drugim Aristofanovim predstavama poput Ptica jer se smatralo da je bio filodoranin, a takođe i u predstavama Kalija, Eupolisa i Teleklaidesa, i u svim ovim predstavama Sokrat i Sofisti su kritikovani zbog "moralnih opasnosti prisutnih u savremenoj misli i literaturi". Ipak, glavni istorijski izvor o Sokratu su spisi dvojice njegovih učenika, Ksenofonta, i Platona. Drugi važan izvor su razna pozivanja na njega u Aristotelovim spisima.

Aristofan je bio angažovan pisac, neposredan i oštar u svojoj kritici. Okrenut je savremenim događajima i zbivanjima, i poznatim ličnostima. NJegove komedije su društveno-politički tendenciozne. On izlaže podsmehu i poruzi društvene izopačenosti: demagogiju koja svojim obećanjima obmanjuje narod, nesavesnost sudija, neznanje kod većanja, lakoumnost, nepostojanost, denuncijanstvo, šovinizam. Rat, demagogiju, sofistiku i Euripida kao književno-psihološkog izdanka sofistike smatrao je krivcima za teško stanje u kome se država nalazila.

Dela Aristofana prožeta su tradicionalizmom. On kritikuje reformatore i one koji se zalažu za novine naročito u obrazovanju i vaspitanju. U komediji Oblaci dao je karikaturalni prikaz Sokrata kao sofiste po kojem je moguće svaku istinu izvrnuti i iz svake situacije izići kao pobednik, čak i kada po svim merilima nismo u pravu.

Platon je antički grčki filozof iz Atene koji se smatra jednim od najuticajnih ličnosti u historiji zapadne civilizacije. Bio je učenik Sokrata (o kome predstavlja najvažniji izvor podataka), te je osnovao Akademiju - prvu instituciju takve vrste - u kojoj se školovao Aristotel. NJegovo najpoznatije djelo je Država, u kojoj iznosi utopijsku sliku idealnog društva kojim bi trebali upravljati filozofi. U 20. veku će neki te ideje nazvati pretečom totalitarizma....

Sadržaj :


UVOD 3
1.1 O izvorima za rekonstrukciju Sokratovog učenja 4
1.2 Sokratov život, ličnost i karakter 5
1.3 Sokratova dijalektika i njeni postupci 6
1.4 Značaj Sokratove dijalektike za naučno osnivanje etike 7
1.5 Formalni principi Sokratove etike 8
1.5.1 Vrlina je znanje 8
1.5.2 Niko ne greši namerno 8
1.5.3 Veština merenja 9
1.6 Materijalni principi Sokratove etike 9
1.6.1 Saznanje dobra 9
1.6.2 Samousavršavanje 10
1.6.3 Blaženstvo 10
1.7 Politička ili socijalna etika Sokratova 11
1.8 Sokrat pred Atinskim sudom, u tamnici i pred smrću 11
1.9 Sokrat - Konfučije - Isus 12
1.10 Odbrana Sokratova 13
ZAKLJUČAK 16
LITERATURA 18PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:07 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Sokrat-život za ideje Dzemala 0 3,836 05-04-2011 11:57 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Sokrat - filozofija Dzemala 0 3,096 03-06-2010 11:05 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: