Sokrat - filozofija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Sokrat - filozofija
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz biologije,filozofije , ekologije, fizike, geografije, Istorije i hemije.


POJAVA GRČKE CIVILIZACIJE

U celokupnoj istoriji nije ništa tako čudno i tako neobjašnjivo kao iznenadna pojava grčke civilizacije. Mnoge bitne karakteristike civilizacije postajale su već hiljadama godina u Egiptu i Mesopotamiji i odatle su se širile u susedne zemlje. Ali izvesni elementi nedostajali su sve dok ih nisu dali Grci. Svima je poznato šta su oni postigli u umetnosti i književnosti, ali ono što su učinili na čisto intelektualnom polju još je izuzetnije. Oni su pronašli matematiku, nauku i filosofiju; oni su prvi pisali istoriju nasuprot analima u užem smislu, oni su slobodno razmišljali o prirodi sveta i ciljevima života, i nisu bili sputani nasleđem bilo kakvog ortodoksnog verovanja.
Rani razvitak civilizacije u Egiptu i Mesopotamiji nastao je blagodareći Nilu, Tigru, i Eufratu, koje su znatno olakšavale zemljoradnju i jako podizale njen prinos.ova civilizacija je u mnogo čemu bila slična onoj civilizaciji koju su Španci našli u Meksiku i Peruu. Tamo je postojao kralj sa božanskom i despotskom vlašću; u Egiptu on je posedovao svu zemlju. Postojala je panteistička religija s jednim vrhovnim bogom s kojim je kralj bio u vrlo prisnom odnosu. Bila je tu i vojna, a i sveštenička aristokratija.
Grčko kopno je brdovito i većim delom neplodno. Međutim, postoje mnoge plodne doline s lakim prilazom na more, ali je njihov kopneni saobraćaj odsečen planinama. U ovim planinama nikle su male odvojene zajednice koje su živele od zemljoradnje, grupišući se oko grada koji se obično nalazio u blizini mora. Pod ovakvim okolnostima, stanovnici su se, kad bi došlo do prenaseljenosti, odavali moreplovstvu. Grčki gradovi s kopna često su osnivali kolonije na onim mestima gde su im uslovi za život bili lakši nego kod kuće.
Grci su veštinu pisanja primili od Feničana, koji su, kao i drugi stanovnici Sirije, bili izloženi uticaju Egipta i Vavilona. Pozajmljujući njihovu azbuku, Grci su je izmenili prema svome jeziku i uneli važnu novinu - dodali su i samoglasnike, dok su ranije postojali samo suglasnici. Prvi značajni proizvod grčke civilizacije bio je Homer.
Prvobitna religija bila je svuda više stvar plemena nego pojedinaca. Vršili su se izvesni obredi koji su imali za cilj da uz pomoć odgovarajuce magije obezbede interese plemena, naročito u pogledu plodnosti biljaka, životinja i ljudi...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:05 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Adorno - čemu još filozofija derrick 0 2,867 30-08-2013 11:53 PM
zadnja poruka: derrick
  Filozofija egzistencijalizma kod Žan-Pol Sartra Maja 0 4,133 02-08-2012 01:59 PM
zadnja poruka: Maja
  Epikurova filozofija Maja 0 3,269 01-03-2012 05:37 PM
zadnja poruka: Maja
  Filozofija prava Ronalda Dvorkina Dzemala 0 3,643 11-08-2011 02:10 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Filozofija Dzemala 0 3,627 16-04-2011 11:58 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: