Sociologija-rat kao drustveni fenomen

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Sociologija-rat kao drustveni fenomen
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz biologije, sociologije, psihologije ,filozofije , ekologije, fizike, geografije, Istorije i hemije.


О рату као друштвеном феномену, његовим коренима, карактеру, месту и улози у друштвеном кретању и социјалном прогресу постоји како у прошлости тако и данас доста оскудна филозофско-социолошка литература, нема обимнијих и обухватнијих научно заснованих филозофских и социолошких студија и радова. О њему се више пише и говори са правно-политичког, војно-стручног, психолошког и сличних аспеката, али веома мало са филозофског и социолошког. Међутим, нема сумње, да би социолошка разматрања рата и његових последица била од посебног значаја за дубље и свесније сагледавање историске нужности ликвидације и обуздавање те рушилачке појаве која угрожава светску цивилизацију.
Рат је предмет разматрања разних друштвено-политичких, правних, техничких и других наука. Њима се углавном може прићи како са гледишта општедруштвених законитости њиховог настанка, развитка и настанка тако и са гледишта њихових посебних, специфичних закона развитка и облика испољавања. Али и у једном и у другом случају треба имати у виду да су то само две стране јединственог процеса, да правилно схватање једне стране представља у мањој или већој мери захватање и познавање друге стране. То се нарочито односи на дубља војно-стручна разматрања рата, на проучавању њихових специфичних законитости, начела и облика.
Рат није природна, већ друштвена појава. Рат није условљен ''животињском'' човековом потребом, његовим ''слепим природним нагонима'', нити утицајем неке натприродне силе, чије је дејство немогуће предвидети и контролисати. Он нема природно-биолошко, као ни натприродно-духовно или слично порекло. Већ сама чињеница да је војска као непосредно оруђе рата друштвени орган који ступа у дејство увек и само по вољи друштвене заједнице, односно државе као њеног представника, указује на то да порекло рата треба тражити у условиме друштвеног живота, наиме у класним односима, који одређује карактер и циљ сваког рата и војске. И заиста, историја нас учи да између ратова у доба државне организације друштва и постојања класно-експлоататорских друштвених односа и племенских оружаних сукоба у доба првобитне људске заједнице, као и између карактера и употребе оружја и живе људске снаге у њима, постоји врло битна принципијелна разлика...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:46 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Sociologija porodice derrick 0 2,640 08-03-2014 11:49 PM
zadnja poruka: derrick
  Šta je sociologija derrick 0 1,771 21-09-2013 09:52 AM
zadnja poruka: derrick
  Društveni determinizam VS1 0 1,251 18-02-2012 02:34 AM
zadnja poruka: VS1
  Islam-sociologija derrick 0 2,417 08-01-2012 08:09 PM
zadnja poruka: derrick
  Država - Sociologija derrick 0 2,067 08-01-2012 07:41 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: