Sociologija - Društvene Grupe

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Heart Sociologija - Društvene Grupe
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Друштвена група је посебна творевина колективног друштвецог живота која посредује у односу између појединца и глобалног друштва, чинећи међучлан у тој вези и мост преко којег појединци делују на друштво и друштво на појединце.
Оне су ужи део ширег социолошког појма друштвених скупина. Под „скупинама" се подразумева сваки облик физичког или духовног окупљања људи. Оне се заснивају на различитим основама и врстама повезивања.
Има више покушаја да се дефинишу друштвене групе. Једну од најсложенијих дефиниција друштвене групе дао је Жорж Гурвич. Он друштвену групу одређује као „реалну колективну, али парцијалну целину која је непосредно подложна посматрању, заснована на трајним активним и колективним ставовима, која има да обави заједничку акцију; она је целина ставова, акција н поступака која чини друштвени оквир подложан структурисању и тежи релативн кохезији друштвености".
Друштвене групе су део друштвене структуре који је и сам структурисан; то је већи или мањи скуп људи који су повезани било заједничким делатностима, потребама и интересима, било заједничким пореклом и заједничким животом на одређеној терито-рији, било лриближно истим друштвеним положајем; за припаднике друштвене гру-пе су карактеристични узајамно деловање и осећај заједничке припадности.
Деле се на три основна типа: хоризонтапно-функционапе, сродничко-просторне и бертикално-стратификацијске. Хоризонталне друштвене групе би произлазиле из функционалне диференцијације друштва на основу истоврсних друштвених улога; сродничко-просторне настају рођењем, на основу стварног или претпостављеног за-једничког порекла, односно заједничким живљењем на одређеној територији; верти-калне би се, пак, формирале на основу сличног друштвеног положаја у хијерархији материјалног богатства, друштвене моћи и друштвеног угледа.
Држава је политичко-територијална организација друштва, форма у којој се појављује друштво у свом организованом облику.
Држава је политичка организација друштва јер је за управљање везана власт, односно организована моћ спроведена најчешће на основу правних норми, што значи хи-јерархизована и подељена између оних који врше власт и имају могућност заповеда-ња, те оних који не врше власт имају само могућност извршавања. . .

САДРЖАЈ

УВОД......................3
1 ДРУШТВЕНЕ ГРУПЕ..................6
1.1. Парцијалне и глобалне друштвене групе..........6
1.2. Породица.......................8
1.3. Држава......................11
1.4. Град........................13
1.5. Село........................15
1.6. Политичке странке................16
1.7. Нација и национализам................18


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07:18 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Sociologija porodice derrick 0 3,800 08-03-2014 11:49 PM
zadnja poruka: derrick
  Uticaj vršnjačke grupe na ponašanje mladih derrick 0 3,006 21-09-2013 09:53 AM
zadnja poruka: derrick
  Šta je sociologija derrick 0 2,496 21-09-2013 09:52 AM
zadnja poruka: derrick
  Globalizacija i društvene promene Maja 0 2,530 30-03-2012 01:00 PM
zadnja poruka: Maja
  Struktura i društvene grupe VS1 0 1,986 18-02-2012 02:30 AM
zadnja poruka: VS1

Skoči na forum: