Socijalno medicinski aspekti zaštite majke i deteta

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Socijalno medicinski aspekti zaštite majke i deteta
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Socijalna zaštita podrazumeva sistem ekonomskih, političkih, prosvetnih, pravnih i svih drugih socijalno-institucionalizovanih mera i aktivnosti čiji je cilj prevencija uzroka mogućih individualnih socijalnih slučajeva i grupnih socijalnih problema, kao i obezbeđenje uslova za odgovarajuće institucionalizovane intervencije u slučajevima javljanja teškoća koje onemogućavaju uspešno lično i socijalno funkcionisanje. Socijalna zaštita uključuje i organizovan sistem raznovrsnih usluga počev od privatnih, javnih, državnih i drugih socijalnih ili socijalnohumanitarnih službi i institucija, kao i nevladinih organizacija, crkvenih udruženja, kao specifičnih lokalnih oblika međusobne podrške i pomoći građanima.

Pravo na život je osnovno ljudsko pravo koje u članu 2. proklamuje i štiti Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Samo zdrav čovek može da deluje i doprinosi opštem napretku. Ipak, bolest i oštećenje zdravlja su neminovne, prateće pojave života. Od sistema i organizacije zdravstvene zaštite zavisi zdravlje stanovništva u celini, a država kroz ovu vrstu zakonodavne aktivnosti iskazuje društvenu brigu o zdravstvenoj zaštiti svojih građana. U tom cilju Republika Srbija Zakonom o zdravstvenom osiguranju predviđa obavezno i dobrovoljno zdravstveno osiguranje kao i puteve njihovog ostvarenja.

Polazno stanovište ranijeg Zakona o zdravstvenoj zaštiti se odnosilo na sveukupnu delatnost društva u oblasti zdravstvene zaštite na primarnoj zdravstvenoj zaštiti i obavezi građana da čuvaju i unapređuju svoje zdravlje i zdravlje drugih i uslove životne sredine. Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti je zasnovan na pravu građanina Republike Srbije, kao i drugog lica koje ima prebivalište ili boravište u Republici, na zdravstvenu zaštitu u skladu sa zakonom, a tek potom i na njegovoj dužnosti da čuva i unapređuje svoje i zdravlje drugih lica, kao i uslove životne sredine...

Socijalna zaštita majke i deteta


Iza nas su godine sankcija, ratova i naglog siromašenja stanovništva. Sistem socijalne zaštite je bio na velikim iskušenjima zbog nedostatka novca za ostvarivanje osnovnih prava, kao što su dečiji dodaci, materijalno obezbeđenje, tuđa nega i pomoć, penzije... Posle oktobra 2000. godine sva prava se redovno isplaćuju, sistem je stabilizovan i učinjen održivim. Međutim, u uslovima tranzicije kroz koju Srbija prolazi, važno je tako redefinisati socijalnu politiku da troškovi reformi ne pogode ponovo najosetljivije delove stanovništva. Zbog toga se Vlada Republike Srbije opredelila za vođenje socijalno-odgovorne politike, kako bi se izbegao latino-američki model razvoja ili razvoja kao u nekim bivšim socijalističkim državama koji je doveo do velikog socijalnog raslojavanja stanovništva. Dugoročni ciljevi razvoja socijalne zaštite:
• pomoć porodici i pojedincu da ostvari minimalnu socijalnu sigurnost;
• stvaranje uslova za nezavisan život invalida;
• pomoć starim licima koja ne mogu da se brinu o sebi;
• briga o deci bez roditeljskog staranja;
• podrška porodicama u rizičnim grupama;
• poboljšanje uslova za formiranje mladih porodica, osposobljavanje za odgovorno roditeljstvo;
• podsticanje rađanja i posebna podrška porodicama sa većim brojem dece;
• sprečavanje nasilja i pružanje pomoći žrtvama nasilja.

Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine obezbeđuje stacionarnu zaštitu dece uzrasta do tri godine, institucionalnu zaštitu trudnica i majki sa decom, te domsku zaštitu i smeštaj dece uzrasta od tri do sedam godina.

Zavod za vaspitanje dece i omladine obezbeđuje zbrinjavanje, profesionalno osposobljavanje i zdravstvenu zaštitu dece i omladine sa poremećajima u ponašanju. U domu „Vasa Stajić” nalazi se oko stotinu dece, a u Privremenom prihvatilištu prosečno je oko 50 korisnika.
Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju rapolaže sa pet dnevnih boravaka i dve ustanove stacionarnog tipa, a ukupan kapacitet je 336 korisnika. Za korisnike dnevnih boravaka organizuje se prevoz od mesta stanovanja do boravaka i nazad...

Sadržaj :


UVOD 3
1.1 Socijalna zaštita majke i deteta 4
1.1.1 Oblici socijalne zaštite majke i deteta 4
1.1.2 Oblici porodično-pravne zaštite 6
1.1.3 Zaštita dece od zlostavljanja i zanemarivanja u porodici 6
1.2 Medicinski aspekti zaštite majke i deteta 7
1.2.1 Zdravstvena zaštita žene u toku trudnoće, porođaja i materinstva 8
ZAKLJUČAK 10
LITERATURA 11


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01-09-2010 08:01 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Prava i dužnosti roditelja u odnosu na ličnost deteta (vaspitanje i obrazovanje) derrick 0 893 09-03-2014 01:35 AM
zadnja poruka: derrick
  Religijski identitet kroz rodni aspekt (rodni aspekti religijskog identiteta) Maja 0 1,084 30-03-2012 03:01 PM
zadnja poruka: Maja
  Uloga socijalne zaštite u prevenciji kriminala Dzemala 0 1,415 18-08-2011 06:43 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Društveni aspekti državnog suvereniteta - sociologija Dzemala 0 1,035 13-04-2011 02:54 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Sociokulturni aspekti potrošnje potrošačke kulture i društva Dzemala 0 2,127 03-03-2011 04:14 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: