Socijalno ekonomski uslovi koji utiču na razvoj turizma u zemljama

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,233
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Socijalno ekonomski uslovi koji utiču na razvoj turizma u zemljama
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.


Увод

Туризам, као савремена појава глобалних размера, захтева исцрпно проучавање и истраживање. Савремени трендови у развоју туризма указују на то да се тражња преусмерава на регије које некада нису биле популарне или туристички препознате. Једна од тих регија би могла да буде и регија око Каспијског језера, највећег на свету. Каспијско језеро, свету познато углавном због експлоатације нафте, би у будућем периоду могло да значајније ступи на глобално туристичко тржиште. Ипак, постоје многе социо – економске препреке ка остварењу тог циља
Статус Каспијског мора је кључни проблем. Постоје три главна разлога за нејасан статус Каспијског мора: приступ минералним сировинама (нафта и природни гас), приступ за риболов и приступ међународним водама (преко Русије, тј Волге и каналима повезивање са Црним и Балтичким морем). Према споразуму потписаном између Ирана и Совјетског Савеза, Каспијско море је технички језеро и треба да буде подељено на два сектора (ирански и совјетски), и ресурси ( углавном риба и нафта) би се делили. После распада Совјетског Савеза Русија и Иран су најавили да ће наставити да се придржавају старог уговора. Совјетски Савез је подељен у петнаест земаља, укључујући и земље које излазе на Каспијско море Азербејџан, Туркменистан и Казахстан. Иран је позвао на једнаке поделе Каспијског мора између пет земаља. Ако ова подела не прође, онда Иран намерава да призна само свој стари уговор (између Ирана и Русије). Иран инсистира да сектор буде такав да свака држава добија 1 / 5 део целог Каспијског мора. Ово је било пожељно за Иран, јер пропорционално заузима мањи део обале.
Још један од проблема који потреса ову регију је и тероризам, посебно у руској покрајини Дагестан. Од 2000. Дагестан је мета герилског рата, који се надовезује на онај у Чеченији. У овим нападима, који су усмерени на припаднике полиције, војске и религиозних група, живот су изгубиле многе особе.
Односи Ирана према нуклеарном наоружању такође не доприносе развитку ове регије, као ни туризма. Од 2005, ирански нуклеарни програм постао је предмет неслагања са земљама Западног света. То је довело до тога да је Савет безбедности УН увео санкције против Ирана, те га на тај начин економски изоловао на међународној сцени.
Такође, ни дугогодишња затвореност Туркменистана током диктатуре Нијазова је утицала на то да туризам није приоритет у овој земљи, која се тек полако отвара ка страним утицајима. Тек у долазећим годинама ће се видети спремност ове земље да озбиљно учествује у глобалном туризму.
Предмет овог рада су социјално – економски услови који утичу на развој туризма у земљама око Каспијског језера.
Задатак овог рада је систематизација свих друштвених и економских услова који утичу на повољан или неповољан развитак туризма у 5 земаља које излазе на Каспијско језеро.
Циљ истраживања је довођење у корелацију свих набројаних услова, и предлагање успешних корака ка решавању проблема у туризму ове регије.


САДРЖАЈ

Увод
2.Географски положај Каспијског језера - 4 -
3.Културно – историјско наслеђе области око Каспијског језера - 6 -
4.Структура становништва - 7 -
4.Инфраструктура - 9 -
5.Показатељи економског развоја - 10 -
6.Економска конкурентност региона - 12 -
7. Перспективе развоја - 12 -
8. Закључак - 14 -
9. Извори и литература - 15 -


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:52 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Funkcije turizma - hr derrick 0 3,489 11-10-2013 03:26 PM
zadnja poruka: derrick
  Pojam, nastanak i razvoj policije u Srbiji derrick 0 3,085 08-02-2013 11:33 AM
zadnja poruka: derrick
  Istorijski razvoj i tokovi ekološkog pokreta Maja 0 2,665 20-07-2012 03:52 PM
zadnja poruka: Maja
  Najznačajniji kultivari i klonovi evroameričkih topola koji se gaje u srbiji Maja 0 2,961 19-07-2012 04:55 PM
zadnja poruka: Maja
  Nastanak i razvoj socijalne ekologije Maja 0 3,302 19-07-2012 04:51 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: