Socijalna dramaturgija Ervinga Gofmana

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Socijalna dramaturgija Ervinga Gofmana
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


U ovoj studiji Erving Gofman predstavlja jednu od socioloških perspektiva iz kojih se može proučavati društveni život – perspektivu pozorišne predstave.Koristeći jezik pozornice,Gofman govori o pojedincu kao izvodjaču,o publici,scenariju i ulogama,o uspelim i propalim nastupima. Ovo delo napisano je sa namerom da čitaocu posluži kao neka vrsta priručnika za razumevanje različitih problema interpersonalne interakcije u kojima učesnici(timovi)razmenjuju svoje brižljivo izgrađene predstave o sebi namenjene javnosti.

Pojam neposredne interakcije ovde je određen kao uzajamni uticaj pojedinca na aktivnosti kada se nađu u bliskom fizičkom prisustvu.

Prema rečima Gofmana „Perspektiva usvojena u ovom radu jeste perspektiva pozorišne predstave,a principi koji se izvode jesu dramaturski principi“.
Predmet njegove studije jeste „način na koji pojedinac u svakodnevnim situacijama predstavlja sebe i svoje aktivnosti drugima, načine kojima rukovodi i vrši kontrolu nad utiscima koje oni o njemu formiraju, kao i sve ono što bi mogao, ili ne, da uradi dok nastupa pred njima“.

Početna faza kojoj se pristupa prilikom stupanja u proces interakcije različitih individua je prikupljanje informacija i puštanje informacija o sebi. Kada se pojedinac nađe u okruženju drugih pošto oni nemaju nikakvu predstavu o njemu, teže da prikupe što više informacija na osnovu njegovog izgleda, ponašanja, onoga što saopšti o sebi. Snabdeveni informacijama oni će znati kako je najbolje sa tom osobom da postupaju.

Sigurnost u sudove koje su doneli o pojedincu zavisi od faktora kao sto je količina informacija koju poseduju. Pojedinac koji se nalazi u grupi ljudi ne poznaje norme te grupe a samim tim nema ni predodređen stav o tome kako se treba ponašati ...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07:58 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Socijalna politika Evropske unije Dzemala 0 2,425 17-04-2011 07:17 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Stres na radnom mestu - socijalna psihologija Dzemala 0 3,723 10-09-2010 04:18 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Fromova socijalna teorija licnosti Dzemala 0 5,116 01-09-2010 06:23 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Izmjenjena evropska socijalna povelja -ij Dzemala 0 2,012 13-08-2010 01:59 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Socijalna patologija- sexualno nestereotipne grupe Dzemala 0 1,811 18-06-2010 11:27 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: