Smijernice za investiranje na tržište kapitala

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
mat.dipl5 Nije na vezi
Member
***

Poruka: 245
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Smijernice za investiranje na tržište kapitala
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


UVOD

Postupkom masovne privatizacije većina građana ove zemlje postali su akcionari u manjem ili većem obimu, a u institucionalne investitore spadaju banke, osiguravajuća društva, PIO, država, entiteti, opšine, PIF-ovi i preduzeća koji mogu da ulažu velike iznose novca. Pošto su postali akcinari na osnovu zakona, većina "malih akcionara“svoje akcije prodaje zato što mora. Kako ne poznaju način trgovanja na berzi, njihova trgovanja akcijama se odvijaju uglavnom stihijski, po vrlo niskoj cijeni, bez praćenja informacija i indikatora sa tržišta. Kada su u pitanju fizička lica kao investitori, oni su se uglavnom oslonili na insajderske informacije koje su zabranjene, ali usljed nedostatka izgrađene korporativne kulture, zatim definisanja odavanja ili prodaje informacija kao krivičnog djela, do sada niko nije kažnjen putem suda, niti je Komisiji za hartije od vrijednosti podnesen zahtjev za zaštitu prava akcionara prijavom trgovanja na osnovu insajderskih informacija. Trgovanje akcijama je finansijski primamljivo zbog mogućeg dobitka koji se može ostvariti, ali se uvijek moraju imati na umu i rizici koji postoje. Kada neka osoba odluči da svoju štednju uloži u hartije od vrijednosti, mora da zna i kada i kako to da uradi, odnosno mora pažljivo isplanirati svoje ulaganje. Tržišta kapitala imaju brojne važne funkcije. Prvenstveno ona su mehanizam koji omogućuje prenos sredstava koja se mogu investirati od ekonomskih subjekata sa finansijskim viškom prema onim sa finansijskim manjkom. Ovo se postiže sa prodajom vrijednosnih papira akcija ili obveznica. Kao rezultat mnoga preduzeća, vlade, lokalne vlasti, organizacije, nadnacionalne organizacije imaju pristup većim količinama kapitala nego što bi bio raspoloživ da se moraju osloniti isključivo na stvaranje vlastitih izvora. To je tzv. primarno tržište gdje se ugovaraju nove emisije trajnog kapitala ili zaduženja u obliku potpuno novih emisija kapitala ili u obliku ponude postojećim investitorima. Druga funkcija tržišta kapitala je predmet veće pažnje, gdje ono djeluje kao sekundarno tržište za vrijednosne papire koji su mogli biti emitovani u prošlosti. Tržište dozvoljava vlasnicima akcija da ih prodaju brzo i tako osigurava stepen likvidnosti koji inače ne bi bio izvodljiv.

SADRŽAJ

UVOD
ZAGARANTOVANA OSREDNJOST KAO PROVJEREN PRINCIP U TEORIJI I PRAKSI 2
FUNDAMENTALNI PRISTUP ODLUČIVANJU 3
1.1. Neke odlike našeg tržišta 3
1.2. Šta je potrebno uraditi da bi mudro uložili svoj novac ? 5
1.3. Koje akcije su atraktivne ? 7
TEHNIČKI PRISTUP ODLUČIVANJU 8
1.1. Odlike tehničke analize 8
1.2. Bitni pokazatelji 9
1.3. CAPM-model za vrednovanje uloženog kapitala 10
1.4. Primjer tehničke analize (pokretni prosjeci) 11
1.4. a) Kupoprodajni prosjeci 12
1.4. b) Osam pravila za tumačenje karti sa pokretnim prosjekom 13
1.4. v) Kombinacija pokretnih prosjeka 14
PROCES INVESTIRANJA 15
ZAKLJUČAK 18
LITERATURA 20


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:47 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Е – alati, sredstvo za učenje a ne sredstvo za prenos znanja, sa primerom OŠ Knez Maja 0 1,223 31-07-2012 04:09 PM
zadnja poruka: Maja
  Devizno trzište 3 Maja 0 1,697 19-07-2012 03:44 PM
zadnja poruka: Maja
  Devizno tržište 2 Maja 0 1,490 19-07-2012 03:41 PM
zadnja poruka: Maja
  Sekundarna tržišta kapitala u hrvatskoj - istraživanje - hr Dzemala 0 1,542 11-07-2011 09:21 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Pojam, funkcije i tržište novca Dzemala 0 2,440 11-07-2011 09:15 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: