Sloboda kretanja radnika u europskoj uniji

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Sloboda kretanja radnika u europskoj uniji
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Ozbiljna i široka dinamika u produkciji direktiva u ovoj oblasti nastupila je nakon usvajanja Općeg Programa za elemninaciju tehničkih barijera u trgovini.
Široko područje trgovine motornim vozilima regulirano je s vise od 60 direktiva koje su obuhvatale ne samo vozila, već i opremu za njih.
Također je bila vrlo široka produkcija direktiva koje su regulirale pitanja harmonizacije propisa u svezi sadržaja, marki i pakiranja hrane, kozmetičke i farmaceutske robe. Poklonjena je velika pažnja različitim vrstama električne potrošačke robe. Regulirano je pitanje strojarskih i kabastih proizvoda.
Poslije usvajanja Prvog programa o zaštiti okoliša pojavio se problem kako u toj sferi harmonizirati propise. S obzirom na činjenicu da to pitanje nije ulazio u komuniarni kompleks moralo se pribjeći dodatnim procedurama radi njegovog reguliranja. Savjet je mogao primijeniti proceduru predviđenu u članku 308 ugovora koja dozvoljavali Vijeću da radi postizanja komunitarnih ciljeva u ovim slučajevima jednoglasno može donostiti odluke.
Na početku su ove direktive obuhvatale pravila o pijaćoj vodi i zaštiti voda uopće, emisijama plinova iz automobila, čistom zraku i zaštiti ptica.
Primjena direktiva bila je na početku neadekvatan. Jer je zahtijevala od država članica donošenje posebnih propisa za njihovu implemetaciju. Predviđao se razdoblje najčešće od dvije godine za izvršenje te obveze.
Pitanje izvršavanja ovih obveza bilo je predmet razmatranja od strane Komisije koja je u svrhu pravilne primjene mogla inicirati postupke protiv država koje ne izvršavaju te obveze.
Npr.. Ukazat na Direktivu br. 92/32 koja se odnosila na harmonizaciju prava u oblasti kalsifikacije, pakiranja, stavljanja etiketa o štetnim materijama. Ova direktiva dopunjavana je 1979. i 1992. godine.
Struktura direktive sadrži nekoliko principijelnih činilaca sadržaja. Prvi dio se donosi definicije sadržaja štetnih materija. Definicija je opisna i kaže se da je to ona materija koja je opasna za ljude i okoliš. Nadaj se daje opis svojstava štetnosti. Ukazuje se da su to eksplozivne, zapaljive, otrovne, kancerogeno i druge materije.
Države članice su dužne da onemoguće prostor štetnih materija na zajedničko tržiste. Prostor je moguć u situacijama kada se prethodno izvrše sve potrebne inspekcije i pakiranja obeležavanja na odgovarajući propisani način.
Nažalost, direktiva ne sadrži propise o prometu opasnih materija na druga trzista izvan zajednice...

Sadržaj

1 Uvod 3
2 BELA KNJIGA 6
3 SLOBODA KRETANJA OSOBA 12
4 Europska kompanija 14
5 EVROPSKO GRAĐANSTVO I SLOBODA KRETANJA LICA 17
6 SLOBODA PRUŽANJA I PRIMANJA USLUGA 18
7 Slucaj Bosman 23
7.1 Evropska povelja o ljudskim pravima 26
7.2 Evropski savjet 28
7.3 Savjet ministara Evropske unije 28
7.4 Sud pravde 33
7.5 Iz sudske prakse SP 33
7.6 O postojanju prepreka za slobodno kretanje radnika 34
7.7 O postojanju opravdanja 36
7.8 O tumačenju člana 48 Ugovora u pogledu klauzula o državljanstvu 36
7.9 O postojanju prepreka za slobodno kretanje radnika 37
7.10 O postojanju opravdanja 37
8 Zaključak 40
9 Literatura 43
PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:54 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Determinizam i sloboda ličnosti u različitim psihoskim pravcima derrick 0 1,023 24-07-2013 11:41 PM
zadnja poruka: derrick
  Milost i sloboda - hr VS1 0 891 17-06-2013 05:03 PM
zadnja poruka: VS1
  Prednosti i nedostaci članstva u Evropskoj Uniji - diplomski Maja 0 2,239 18-01-2012 04:48 PM
zadnja poruka: Maja
  Zaštita prava radnika - diplomski - ij Dzemala 0 1,642 31-07-2011 05:46 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Finansijski sud u Evropskoj Uniji - diplomski Dzemala 0 2,030 10-10-2010 02:40 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: