Skladistenje i priprema repe za proizvodnju

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Skladistenje i priprema repe za proizvodnju
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Šećerna repa (Beta vulgaris L.) član familije Chenopodiaceae je biljka čiji koren sadrži visoki sadržaj saharoze. Gaji se u komercijalne svrhe radi proizvodnje šećera u umereno kontinentalnim klimatskim područjima.
U većini umerenih klimatskih područja šećerna repa se seje u proleće i vadi u jesen. U proizvodnji šećera u svetu repa učestvuje sa oko 40 % a šećerna trska sa oko 60 %.
Glavni proizvod koji se dobija iz šećerne repe je biološki šećer čiji prinosi po ha mogu iznositi od 9-12 tona. Stoga šećerna repa zauzima prvo mesto po prinosima kalorija sa jedinice površine među svim ratarskim kulturama. Prinos korena šećerne repe može iznositi i preko 55 t/ha. Zabeleženi su pojedini rezultati prinosa kod individualnih porizvođača šećerne repe koji su iznosili i preko 120 t/ha.

Prvi put se pominje pre 4000. godina na slikama starih Egipćana. Uzgajana je kao povrće i kao hrana za stoku jos od antičkih vremena, a kasnije je počela da se koristi za proizvodnju šećera. 1590. godine, francuski botaničar Olivier de Serres izdvojio je slatki sirup iz šećerne repe, al nije bio u stalnoj upotrebi. Kasnije 1747. godine pruski hemičar Andreas Sigismund Marggraf uz pomoć alkohola izdvojio je šećer od repe ali njegova metoda nije počela da se koristi u komercijalne svrhe.
Njegov bivši učenik i naslednik Frantz Karl Achard počeo je sa selektivnim uzgojem sećerne repe kao hrane za stoku i pocetkom 19. veka njegova repa je dostigla 5-6% više saharoze, prevedeno u moderne vrednosti to je negde oko 20%. Pod pokoviteljstvom Frederick-a William III od Prusije otvorio je prvu fabriku sećera 1801 u Kunernu u Nemačkoj.

Zbog vremenskih uslova šećerna repa nije rasla ni napredovala kao na početku vegetacionog perioda, a poslednja tri merenja koja su obavili stručnjaci novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu pokazala su da ni u poslednjem periodu razvoja nije bilo poboljšanja, pa se proizvođačima preporučuje vađenje te kulture sa svih loših parcela (parcela s manjim brojem biljaka, zakorovljenih parcela, parcela s bolesnim biljkama).
Sasvim je opravdano što su šećerane počele s kampanjom, jer će prinosi biti veći sada nego kasnije. Pojedini proizvođači su ove godine ostvarili prinos od 60 tona repe i digestiju od oko 17 odsto, ali takvih je malo. U sušnim godinama uvek dolazi do izražaja pravilo "Kako je ko radio, takav će imati prinos". U toku 2005. i 2006. godine bili su dobri uslovi za proizvodnju, godine su bile rodne, pa to nije toliko dolazilo do izražaja.
Region Bačke, Srema i delimično Banata može da proizvodi koren šećerne repe po niskim cenama, kao i dosad, a da ipak ima koristi od toga. Ona se ne može upoređivati sa suncokretom i drugim biljnim vrstama, jer one nikada nisu bile rentabilnije od repe, ni kod nas, ni u svetu.
Ove godine repa je zasejana na 55.000 hektara oranica (lane na 70.000 hektara), ali ima dosta proizvođača koji nisu ugovorili proizvodnju ni s jednom fabrikom šećera. Pretkampanjske analize pokazuju da će natprosečnih prinosa biti na parcelama na kojim se radilo po savetima stručnjaka.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:54 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Akt o proceni rizika za aparat za elektrolučno zavarivanje derrick 0 3,073 08-02-2013 01:13 PM
zadnja poruka: derrick
  Ekstrakcija šećera iz rezanaca repe difuzijom derrick 0 1,887 08-02-2013 12:27 PM
zadnja poruka: derrick
  Psihološka priprema karatista - autogeni trening - maturski Maja 0 2,623 21-03-2012 04:00 PM
zadnja poruka: Maja
  Priprema napojne kotlovske vode Maja 0 2,892 19-03-2012 11:07 PM
zadnja poruka: Maja
  Fizička priprema plesača Maja 0 2,387 19-03-2012 06:19 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: