Sistemi sticanja svojine

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Sistemi sticanja svojine
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Svojina je kompleksni pojam i može biti predmet izučavanja i sa ekonomske i sa pravne tačke gledišta. Potpunu sliku o njoj možemo dobiti ako je posmatramo sa oba stanovišta kao što i o nekom telu možemo dobiti tačniju predstavu ako ga gledamo sa više stanovišta ( iz profila i sa lica).I svojina treba da se izučava i sa pravne i sa ekonomske strane.

Razlikovanje svojine kao pravne i ekonomske kategorije proizašlo je iz razlikovanja pravnog od ekonomskog prometa jer se pod prvim podrazumeva prenošenje prava svojine (moguće i bez prenošenja faktičke vlasti nad sredstvima) a pod drugim – raspolaganje objektom svojine (mogućno i bez pravne vlasti nad stvari).U predgovoru Kritici političke ekonomije Marks kaže da je “svaka proizvodnja prisvajanje prirode od strane pojedinca u okviru nekog određenog društvenog oblika i njegovim posredstvom”...

NAČINI STICANJA SVOJINE – PODELA

Pravni odnosi koji su zasnovani na skupu pravnih činjenica na osnovu kojih pravno lice stiče pravo privatne svojine naziva se način sticanja prava privatne svojine. Postoji više načina sticanja ovog prava: na osnovu ugovora sa prethodnim vlasnikom, održajem i sticanjem svojine od nevlasnika. Dalje se mogu manifestovati kao priraštaj, nalaz stvari i sl. Svi oblici sticanja prava privatne svojine svrstavaju se u :


• derivativno sticanje i

• originarno sticanje.

Derivativno je prenos prava svojine sa jednog na drugog titulara, i važeće je ukoiko postoji pravni osnov i način sticanja. Kao pravni osnov javljaju se jednostrani i dvostrani pravni poslovi (testamenti, ugovori o prodaji i sl.). Način sticanja je kod pokretnih stvari prodaja, a kod nepokretnosti upis u zemljišne knjige i prenos tapije. Fizička predaja se može izvršiti predajom iz ruke u ruku (uručenjem) ili ostavljanjem stvari na mesto koje je označio pribavilac. Bitno je dovođenje kupca u mogućnost da vrši faktičku vlast na stvari. Fiktivna predaja je u stvari prenos prava svojine na osnovu samog ugovora, pri čemu se fingira da je izvršena fizička predaja, iako nje u stvari nema. . .

SADRŽAJ

1 UVOD - 2 -
2 NAČINI STICANJA SVOJINE – PODELA - 3 -
3 STICANJE OD NEVLASNIKA - 5 -
4 UGOVORNO STICANJE PRAVA SVOJINE OD NEVLASNIKA - 6 -
5 PREDRATNA PRAVNA PRAVILA - 6 -
6 NEMAČKI SISTEM STICANjA PRAVA SVOJINE NA OSNOVU UGOVORA - 7 -
7 FRANCUSKI SISTEM STICANjA PRAVA SVOJINE NA OSNOVU UGOVORA - 7 -
8 UPOREDNO PRAVO - 8 -
9 NAŠA DANAŠNJA PRAVILA - 11 -
10 ZAKLJUČAK - 11 -
11 LITERATURA - 12 -PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:10 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Urbani sistemi zapadne Europe - hr Dzemala 0 1,380 10-02-2011 04:16 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Pravni instituti,pravne grane i pravni sistemi Dzemala 0 3,303 03-02-2011 07:49 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Sistemi on-line plaćanja - elektronski biznis Dzemala 0 1,848 30-05-2010 11:54 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Seminarski informacioni sistemi - elektronsko poslovanje Dzemala 0 2,203 30-05-2010 11:48 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Elektronsko bankarstvo - menadžment informacioni sistemi Dzemala 0 2,327 30-05-2010 09:58 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: