Simptomi i znaci bolesti u oboljenjima organa za varenje

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Simptomi i znaci bolesti u oboljenjima organa za varenje
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz biologije i ekologije.

Dva najčešća simptoma bolesti jednjaka su disfagija (otežano gutanje) i bol u ezofagusu. Drugi simptomi, koji se javljaju u bolestima jednjaka, nisu specifični, jer se mogu javiti i u bolestima želuca, pankreasa i dr. To su gorušica ili pirozis, podrigivanje (erructatio), stucanje (singultus), regurgitacija i ruminacija (mericizam).

Disfagija je smetnja u prolazu hrane iz ždrela do želuca. Uzroci disfagije su funkcioni (spazmi) ili organski (stenoze). Treći uzrok disfagije je atrofija zida jednjaka. Disfagija, funkcionalna ili organska, razvija se postepeno. U slučaju spastičke (funkcione) disfagije bolesnici se žale da vodu i tečnu hranu teže gutaju nego čvrstu. Isto je i u ahalaziji (nemogućnost otvaranja završnog dela jednjaka zbog nedostatka ili oštećenja ganglija pleksusa myentericusa Auerbachi tako da se peristaltičke kontrakcije gornjeg dela jednjaka ne prenose na donji deo jednjaka). Međutim, u karcinomu jednjaka, bolesnik primećuje da čvrstu hranu sve teže guta, dok tečnu hranu uzima bez velikih teškoća.

Bol u ezofagusu se javlja na mestu na kome se nalazi prepreka. Jači ezofagusni bol se širi u ramena i leđa, a nekad i u vilice, slično stenokardiji u koronarnoj bolesti. Razlika je u tome što se bol u pektoralnoj angini izaziva zamorom ili uzbuđenjem, a ezofagusni bol unošenjem hrane. Sluznica jednjaka je neosetljiva na dodir hrane sve dok je normalna. Međutim, ako je hiperemična ili ako postoje ulceracije na njoj, tada prolazak hrane može izazvati bol. Najjači bolovi u predelu jednjaka javljaju se u peptičkom ulkusu jednjaka, u malignim tumorima jednjaka, u hijatusnoj herniji i u slučaju divertikuluma jednjaka i deverttikulitisa.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:16 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Bolesti krompira Dzemala 0 3,332 31-08-2011 09:53 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Značaj komaraca u prenošenju zaraznih bolesti Dzemala 0 2,515 21-08-2010 01:42 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Socijalno medicinski značaj zaraznih i parazitarnih bolesti Vesnica 0 2,065 14-05-2010 02:07 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Socijalno medicinski znacaj zaraznih i parazitarnih bolesti Vesnica 0 3,818 14-05-2010 01:44 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Nasledne bolesti Vesnica 0 9,906 04-05-2010 11:05 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: